Po světě jsou knihovny věcí novým trendem sdílené ekonomiky. Objevíte je ve Spojených státech i v Evropě. A jelikož nechce Praha zaostávat za dalšími evropskými metropolemi, otevřela již druhou knihovnu věcí. Tu první objevíte v Goethe Institutu, která je teď přes léto až do konce září zavřená.

Druhou knihovnu se jménem LOT najdete v komunitním centru Hybernská ožívá ve stejnojmenné ulici. A proč zrovna název LOT? Jedná se o zkratku z anglických slov Library of Things.

Mimo půjčování předmětů se zde zaměřují i na komunitní projekty. Můžete se sem tedy vydat nejen pro potřebné i nepotřebné věci, ale také na přednášku, workshop a také na výstavu.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá v knihovně věcí Eva Fornálová

Přemýšlíte, kdy se sem vydat? Mají tady otevřeno pouhé tři dny v týdnu, a to v úterý, ve čtvrtek a v neděli mezi pátou a sedmou hodinou večerní. 

A jaké konkrétní věci v této knihovně objevíte? Prolistujte se jejich online katalogem, ve kterém nyní naleznete na 70 položek. Třeba narazíte na něco, co doma nemáte a přijde vám to k duhu. Nejvíc návštěvníky zaujal Malý princ pro slepé a batoh, který můžete využít jako stoličku.

Členskou kartičku tady nedostanete. Prozatím, až do poloviny září, bude fungovat systém dobrovolného poplatku za vypůjčení. „V tomto režimu pojedeme minimálně do poloviny září. Pak zhodnotíme zpětné vazby a uvidíme, zda-li budeme v tomto momentě připraveni k nabízení členství,“ prozradil jeden ze zakladatelů LOTu Petr Žabka.