Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech, který se chtěl přidat k ISIS, není spokojený s trestem: Chce ho snížit na polovinu

Autor: aba - 
12. července 2017
16:23

Jan Silovský (22) se jako první Čech chtěl přidat k Islámskému státu. Byl zadržen a soud mu vyměřil šest let vězení. To se mu ale zdá moc a tak podává dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Silovský se chtěl loni v únoru přidat k bojovníkům tzv. Islámského státu a cestu do Sýrie si naplánoval od letenek do Turecka po auto, kterým chtěl překročit hranice. Jenže v Turecku ho zatkla místní policie a Silovský se ke všemu přiznal.

Po jeho převezení zpět do ČR stanul před Krajským soudem v Plzni a ten mu uložil tři roky. To se zdálo málo státnímu zástupci, který požadoval přísnější trest, jenž muž nakonec od Vrchního soudu v Praze dostal.

Aktuálně je tedy odsouzen na šest let, dovoláním k Nejvyššímu soudu v Brně chce ale docílit snížení trestu na původní tři roky. „Dovolání je podáno. Doufáme, že to vrátí alespoň na ty tři roky,“ uvedla pro deník Právo jeho matka Dana Silovská. Ta také dodává, že její syn ve vězení pracuje a našel i někoho, kdo s ním hraje jeho oblíbené šachy.

Silovský chtěl podle svého vysvětlení vyrazit do Sýrie bojovat proti Americe kvůli imperialismu a proti Rusům, kteří tam zabíjí muslimy. Nemá žádný vojenský výcvik, ale se zabíjením se prý vnitřně smířil. Že by se chtěl podílet na teroristických útocích, ale odmítl. 

Podle psychologa Jiřího Klose, který byl přítomen soudnímu jednání, je Silovský podivín, který žije ve vlastní fantazii a je odtržený od reálného světa. Podle znalců se jedná o plachého, disciplinovaného člověka, u kterého je nepravděpodobné, že by zabíjel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání