Krajský soud v Brně dnes potrestal někdejšího tajemníka radnice ve Znojmě Vladimíra Krejčíře dvěma lety vězení s podmíněným odkladem 3,5 roku a pokutou čtvrt milionu korun za podvod a zpronevěru.

Krejčíř podle soudu vzal úplatek 40 000 korun a přivlastnil si sponzorský dar pro Znojmo pět tisíc korun. Jde o třetí rozsudek v kauze, která se táhne roky.

Krejčíř byl původně podezřelý z rozsáhlé korupce a ovlivňování veřejných zakázek ve prospěch stavebních firem. Podle policie si jej získávaly různými dary a zvelebováním jeho chalupy, za což jim pomáhal získávat městské zakázky.

S Krejčířem bylo původně stíháno sedm podnikatelů. Nyní byl znovu odsouzen jen on, zbylé čtyři muže, kteří dnes stáli před soudem spolu s ním, soud obžaloby zprostil.

„Cítím se nevinen a dál bych to nerozváděl. Už jsem se ke všemu vyjadřoval tolikrát a podrobně, že bych to považoval za zbytečné,“ uvedl ve své závěrečné řeči Krejčíř.

Před čtyřmi lety někdejšího tajemníka potrestal krajský soud rokem vězení. Kauza skončila u Vrchního soudu v Olomouci, který verdikt zrušil a nařídil nové projednání. Nynější rozsudek je již třetí a souhrnný. Obě strany si ale opět nechaly lhůtu na odvolání.