Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Igelitové sáčky má zničit hmyz. Vědci našli housenky požírající plast

Autor: nka - 
29. dubna 2017
13:15

Housenku schopnou rozkládat umělou hmotu objevili britští vědci. Doufají, že hmyz jim pomůže najít způsob bezpečné a rychlé degradace polyetylenových pytlíků, a zachránit tak znečištěné životní prostředí. Napsal to server Phys.org.

Larva můry druhu zavíječ voskový je postrachem včelařů, dokáže totiž rozežírat úly. Její neobvyklé schopnosti vrtat chodbičky do voskových pláství si ale všimli výzkumníci z Cambridgské univerzity. Usoudili, že když housenka umí rozkládat vosk, mohla by být schopna odbourávat i umělou hmotu.

V současnosti nejjednodušším způsobem degradace igelitových pytlíků je jejich spálení. Podívejte se, jak to vypadá ve spalovně odpadků:

Video  Spalovna odpadků  - Markéta Volfová, Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

Při pokusu se ukázalo, že z pytlíku, který je v přírodě prakticky nerozložitelný, si housenky proděravěly cestu ven za pár desítek minut.  

Za 12 hodin pak stovka housenek sežrala 92 miligramů pytlíku. To je podle vědců mimořádná rychlost, jelikož například bakterie schopné biodegradace plastu zlikvidují jen asi 0,13 miligramu denně.

Není to ale tak, že by housenky plast pouze jedly a vylučovaly ho v nezměněné formě. „Housenka produkuje nějakou látku, která štěpí chemické vazby. Možná je obsažena ve slinných žlázách housenek, možná je to nějaká bakterie v jejím trávicím systému. Teď musíme zjistit, jak celý proces funguje, a zkusit dotyčný enzym izolovat,“ vysvětluje biochemik Paolo Bombelli.

„S pomocí našeho objevu pak bude možné zbavit se plastového odpadu a zachránit naše oceány, řeky a celé životní prostředí před hromaděním umělé hmoty,“ doufá odborník.

Svět každoročně vyprodukuje 80 milionů tun plastových pytlíků, které většinou po jednom použití končí v koši. Jelikož jejich rozložení v přírodě trvá stovky let, představují pytlíky obrovskou zátěž pro životní prostředí.

gjim ( 29. dubna 2017 15:29 )

Až redaktorovi sežerou šatník a bavoráka, tak bude mít holou zadnici.

Jarocell ( 29. dubna 2017 13:42 )

No poteš Pánbu jestli jim ty housenky utečou. Napřed zařvou včely a potom se pustí do "Igelitu" - taky znalci, myslím tím redaktory. Sáčky co se teď používají jsou z polyetylenu, Igelit je v podstatě PVC, tedy cosi ale úplně jiného. Pokud by ty housenky doopravdy žraly PVC, tak jsme v háji, hlavně všechna potrubí z Novoduru. To je totiž taky PVC...

Zobrazit celou diskusi