V České republice až donedávna neexistovalo žádné filmové muzeum. Skupina studentů filmových věd se v Praze proto rozhodla, že by to chtěla změnit, a podařilo se – také díky úspěšné veřejné sbírce na internetu.

V současnosti se Národní filmové muzeum nachází stylově na Národní třídě a nabízí interaktivní vhled do samotných počátků kinematografie.

„Ukazujeme film interaktivně. Snažíme se, aby se návštěvník musel zapojit, všechno si osahat, roztočit a podobně. Nechali jsme si vše vyrobit sami, spolupracujeme se studenty z Umprum a odborníky z Barrandova,“ prozradila jedna z autorek expozice v muzeu Adéla Mrázová.

Jak to začalo

Na počátku výstavy lidé mohou sledovat první krůčky, které postupně vedly k vynálezu filmu. Mezi ty patří obrazy Jana Evangelisty Purkyně, které po chvíli pozorování a zavření očí lidem začínají v mysli vyobrazovat různé další vjemy.

Na místě najdete i optické hračky, jako je takzvaný zootrop. Jeho kruhový podstavec s figurkami se roztočí a lidé pak mají při pozorování skrz průzory pocit, jako by postavičky cvičily.

Podívejte se na ukázku toho, co filmové muzeum nabízí:

Návštěvníci filmového muzea dostanou příležitost stát se promítačem nebo sáhnout si na unikátní přístroj, takzvaný praxinoskop. „Sestavili jsme ho podle fantazie tak, aby uměl promítat. Existovaly jenom dobové nákresy toho, jak v historii praxinoskop vypadal. Vzali jsme je, věděli jsme, jak zhruba má stroj vypadat, a nechali jsme ho sestrojit. Bylo to docela dobrodružství,“ popsala s úsměvem Adéla Mrázová.

Komentuje hologram

Když ještě bývaly filmy němé a málo pohyblivé, účastnili se promítání v sálech živí komentátoři, kteří měli za úkol bavit a popisovat děj promítaného záznamu. Pro potřeby muzea by bylo nepraktické nechávat živého komentátora na místě každý den po celou otevírací dobu, a tak se studenti rozhodli, že propojí historii s futuristickým řešením.

Němé filmy provází svým komentářem hologram Alexandra Hemaly.
Autor: Daniel Vitouš

„Přišlo nám, že nejlepší pro tuto výstavu je využít hologram, který je navíc efektní. Naším hologramem je Alexandr Hemala, kterého naše generace vnímá jako komentátora. Natočili jsme ho tedy a teď nám tu komentuje představení,“ popsala Adéla Mrázová.

Animace nejen pro děti

V neposlední řadě se současná expozice Národního filmového muzea věnuje animaci. Studenti se snaží bořit mýtus, že animovaný film je pouze filmem pro děti. Původně byl totiž tento přístup k tvorbě filmu více o představivosti lidí a abstraktním vnímání.

Studenti filmových věd provozují v Praze filmové muzeum. Lidé si v něm mohou všechno vyzkoušet.
Autor: Daniel Vitouš

„V rámci animovaného filmu byl velkým fenoménem Walt Disney, kterému se tu také věnujeme. Všichni znají jeho filmy, málokdo ale ví, že Disney stanovil dvanáct základních principů animace, které se jeho animátoři museli naučit,“ vysvětlila studentka filmových věd.

Část expozice, která animaci popisuje, nabízí návštěvníkům další možnosti interakce. Mohou si prohlédnout prvopočátky toho, jak umělci dokázali rozpohybovat statický obrázek, nebo si dokonce u pracovního stolu vytvořit vlastní krátký animovaný film.

Co bude dál?

Na Národní třídě ve druhém patře paláce Chicago se bude filmové muzeum nacházet určitě do konce dubna, studenti by rádi na této adrese zůstali ještě o něco déle. Vše bude záležet na tom, jak dopadnou jednání s majitelem budovy.

V muzeu se nachází i zeď se vzkazy.
Autor: Daniel Vitouš

„Teď tu máme k dispozici 300 metrů čtverečních, máme přitom nápady a návrhy na asi 3000 metrů čtverečních. Pokud se nám tu podaří zůstat déle, rádi bychom některé části výstavy obměnili. Třeba jednou půjde vystavovat všechny naše nápady najednou, pokud se nám podaří získat dostatečné velké prostory,“ prozradila ideální vizi budoucnosti muzea Adéla Mrázová.

Pokud se i vy budete chtít podívat a zažít atmosféru vzniku kinematografie, můžete expozici navštívit vždy od úterý do neděle od 13 do 19 hodin. Základní vstupné činí 80 korun, děti, studenti a senioři zaplatí 60 korun, cena pro skupiny je 30 korun. Za tyto peníze vás bude v prostorách filmového muzea čekat slušná dávka velice neotřelé zábavy.

Prohlédněte si fotografie z Národního filmového muzea:

Fotogalerie
22 fotografií