Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Česko chce na dostavbu Dukovan výjimku v Bruselu. ČEZ by získal volné ruce

Autor: ČTK, mah - 
15. února 2017
11:30

Česko bude žádat o takzvanou sektorovou výjimku. Díky té by měla společnost ČEZ v podstatě volnou ruku při výběru dodavatele na stavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Kdo zakázku za 120 miliard dostane, by mělo být jasné v příštím roce. Píší o tom Lidové noviny.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) není v případě zákona o veřejných zakázkách žádoucí soutěžit, protože se to neosvědčilo při tendru na Temelín.

„Z hlediska ministerstva průmyslu by to bylo velmi špatné, protože by to neumožnilo zadavateli definovat národní zájem. Tím je vysoký podíl českých firem na dodávkách. To do řízení podle zákona o veřejných zakázkách dát nejde,“ řekl deníku Mládek. Proto chce u Evropské komise vyjednat výjimku. Není ovšem vůbec jasné, zda se to během jednoho roku, navíc volebního, stihne. „Myslím, že tohle reálné je, ale jistotu nemám, proto vidím scénář jako ambiciózní,“ řekl Mládek.

Další problém podle deníku je, že se vláda není schopna dohodnout na tom, jak zajistit investiční model a financování projektu. „Dokud budu ministr financí, žádnou záruku nedám a nebudu ani garantovat ceny,“ prohlásil Andrej Babiš (ANO) před lednovým jednáním výboru pro jadernou energetiku, které skončilo bez náznaku, že elektrárna je státním zájmem.

Podle Beneše projekt ale potřebuje „měkké politické prohlášení“ od české vlády a od České republiky, že to je projekt strategického státního zájmu. „A že stát bude k tomu projektu dlouhodobě přistupovat a bude vytvářet podmínky ať už legislativní, nebo z hlediska tvorby energetického trhu, toho, jak bude vypadat, jak bude fungovat, že bude vytvářet podmínky pro to, aby takový projekt mohl vzniknout. Aby se elektrárna mohla postavit a aby se investorovi vrátila,“ uvedl šéf ČEZ.

Kvůli neposkytnutí státní garance zrušil ČEZ v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Stavba nových bloků měla být podle původních plánů dokončena v roce 2025 a odhady nákladů se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

alenal ( 26. února 2017 14:57 )

Tímhle tempem v dukovanské elektrárně nebude nový blok připravený včas. Do budoucna se má podíl jaderné energetiky v energetickém mixu ČR zvyšovat. Jak toho chce stát dosáhnout, pokud nedokážeme nahradit ani stávající bloky? Nehledě na to, jak velká by to byla rána pro region v oblasti zaměstnanosti. Vzhledem k současné situaci na trhu bych vsadila na Rosatom, má nejvíce zkušeností, navíc nabízí českým firmám možnost podílet se na projektu, rovněž nabízí pomoc s financováním. Snad se vše domluví včas a je ještě reálná šance na dohnání časového skluzu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa