Po každé nehodě na lanovce ji musí její správce zastavit a zkontrolovat, jestli nejde o technickou závadu. Následně kontaktovat policii a Drážní inspekci, aby došlo k vyšetření celé události. Ani jednu z těchto věcí však její správce v Monínci neudělal a nepřímo tak ohrozil další lidi na sjezdovce.

Okolo středeční dvanácté hodiny totiž z jedné ze sedaček vypadlo pětileté dítě, které následně musel transportovat vrtulník do motolské nemocnice s podezřením na vnitřní zranění.

Interní vyšetřování

„Podle všech vyšetření by mělo dítě být v pořádku. V tuto chvíli víme, že na lanovce bylo zcela podle předpisů se svým zákonným zástupcem. Naší povinností však bylo vše ohlásit policii a následně to nahlásit Drážní inspekci, což se stalo pozdě a toho litujeme. S mužem budeme celou událost interně řešit,“ říká pro Blesk.cz ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Lanovka však i několik hodin po události dále jezdil a nikdo neprověřil stav sedačky, ze které dítě vypadlo. Policii dokonce volal až redaktor aktu.cz téměř dvě hodiny po nehodě. „Podle předpisů by zřejmě měl správce zastavit lanovku, měl by tam být takový postup. K celé věci se ale chceme postavit čelem. Je to poprvé za devět, co se stala taková krizová situace, věc interně vyřešíme a upravíme podle toho i předpisy,“ dodává Krejčí.

Video
Video se připravuje ...

V Monínci vypadlo dítě z lanovky. Správce ji poté ani nezastavil a dokonce nezavolal ani policii či nekontaktoval Drážní inspekci, čímž porušil své povinnosti. Správce tak čeká interní řešení. aktu.cz

Dítěte visícího z lanovky si všimla náhodná lyžařka, která ihned upozornila obsluhu vleku. Ta si totiž ničeho nevšimla a raději poslala do svahu záchranáře, kteří po nějaké době našli těžce zraněné dítě ve sněhu pod lanovkou. 

„Na místo byl povolán vrtulník z Plzně. Dítě je předškolního věku a spadlo z osmi metrů do hlubokého sněhu. Po pádu má podlitinu v oblasti břicha, mají podezření na vnitřní zranění, což se ale později nepotvrdilo,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

„Dítě bylo zafixováno do vakuové matrace, byl mu také zajištěn žilní vstup a podány nezbytné léky. Po ošetření lékařem poté zamířil vrtulník do Traumatologického centra v pražské Nemocnici Motol,“ doplnila mluvčí. 

Policie nyní prověřuje, jak se událost stala a až do skončení vyšetřování nebude sdělovat další informace. Podle informací Blesk.cz za vše však zřejmě může matka, která byla v tu chvíli s dítětem na lanovce a nevěnovala mu dostatečnou pozornost. Na svahu s nimi byl i jejich otec. 

Fotogalerie
22 fotografií