Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak zůstat v teple a neplatit za to majlant: 8 tipů, které vám ušetří tisíce korun!

/
  • Jak zůstat v teple a neplatit za to majlant: 8 tipů, které vám ušetří tisíce korun!
    26. října 2016 ● 10:00

    Venku už začíná pomalu ale jistě přituhovat, a tak je pro nás stále lákavější si doma zatopit a užívat si teplíčka, když zrovna nikam nemusíme. Bojíte se, že příští účet za teplo nebude zrovna nízký? Máme pro vás hned několik rad, jak ušetřit peníze a přitom předejít tepelným ztrátám.

  • 1.

    Nechte zkontrolovat kotel

    Ještě jste nenechali zkontrolovat kotel? Tak to rychle napravte! Odborník by měl zkontrolovat nejen samotný kotel, ale i odvod spalin. Především u plynových kotlů je kontrola nezbytná! „Technik by se měl zaměřit na stav hořáku, těsnost spalovací komory i odvod spalin,“ říká Michal Doležel z E.ON.

    Kotel
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Kontrola komínu

    Důležitá je i nezapomínat na kontrolu komínů. Komín zanesený spalinami může být snadno příčinou požáru. Teplota ohně v takovém případě dosahuje až 1200 °C, takže často dochází k poškození střechy i krovů a následná rekonstrukce bývá finančně náročná.

    Komín
    Autor: Build UP

  • 3.

    Sledujte ceny

    Kolik za vytápění zaplatíte, záleží na celé řadě parametrů. Zimní teploty ovlivnit nemůžete, ale nákup paliva za rozumnou cenu ano. Vyplatí se sledovat sezonní slevy a akční nabídky. Jednoduchým způsobem, jak ušetřit, je pak produkt Blesk energie, kdy dokonce ušetřené peníze dostanete vyplacené předem formou bonusu.

    Díky BLESK energii, která nabízí revoluční dodávku elektřiny a plynu do domácností, máte možnost získat balík peněz. A to předem!
    Autor: Foto: Martin Pekárek, archiv Blesku

  • 4.

    Odvzdušnění radiátorů

    Zapomenout nesmíte ani na radiátory. Začněte tím, že z nich vysajete prach. Jestli používáte reflexní fólii umístěnou za topným tělesem, prohlédněte ji a případně vyměňte – při vytápění je užitečná, protože odráží teplo zpět do místnosti a zabraňuje tepelným ztrátám. Radiátory odvzdušněte, zkontrolujte ventily a měřidla.

    Radiátor
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Protočte hlavice

    Protočte i všechny termostatické hlavice. Jejich pohyb by měl být hladký a bezproblémový. Vadné hlavice vyměňte. „Po skončení topné sezony opět nezapomeňte ponechat hlavice zcela otevřené, aby se zbytečně nenamáhal jejich vnitřní mechanismus,“ radí Roman Švantner ze společnosti Enbra.

    Radiátor
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Nastavte teplotu

    Máte rádi teplo? Pak ale počítejte s tím, že každý stupeň navíc se promítá do konečného účtu za vytápění. Zatímco v obýváku odborníci doporučují teplotu kolem 21 °C až 22 °C, v ložnici topení snižte nejlépe na 18 °C. I snížení teploty v interiéru o jeden stupeň přinese v konečném součtu nezanedbatelné úspory.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Větrejte jen na chvilku

    Větrat se musí i v zimě. Zavřená okna brání výměně vzduchu a v místnosti narůstá koncentrace oxidu uhličitého. To vede k únavě, snížené pozornosti, bolesti hlavy nebo pálení očí. Větrání by ale mělo být krátké a intenzivní, aby se místností prohnal čerstvý vzduch, ale stěny se nestihly ochladit. Stačí větrat jen pět minut, ale klidně jednou za 1,5 až 2 hodiny.

    Větrání
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Utěsněte škvíry

    Každá drobná škvírka vede k tepelným ztrátám. Proto prohlédněte okenní rámy a zjistěte, zda jimi někde netáhne. V řadě případů pomohou samolepicí izolační pásky do oken, které jsou investicí v řádech desítek korun. Využít můžete také izolační fólie na okenní skla. Zjistěte, zda vám teplo neutíká pod dveřmi, efektivním opatřením jsou v takovém případě dveřní kartáče. „Podobná drobná opatření dokážou v součtu ušetřit tisíce korun ročně,“ říká Michal Doležel.

    Kamna
    Autor: Mountfield

     

    Fotogalerie
    9 fotografií

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Musím se přiznat, že my většinou přes zimu až tak moc za topení neutratíme. V obývacím pokoji máme krb a ten bez problému zvládne vytopit obývací pokoj a ložnici, takže místa, kde trávíme nejvíce času. A když ani krb nestačí, tak se vždy mohu zabalit do své vlněné deky z https://www.vlnenezbozi.cz/vlnene-deky/ a je mi hned teplo.

(20. 12. 2018 04:28)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy