Letošní ročník festivalu se zaměřuje především na mladé tvůrce z celé republiky. „Doplní je ale i zvučná jména české ilustrace Jiří Šalamoun a Boris Jirků. Například Jiří Šalamoun, autor slavného Maxipsa Fíka, na výstavě představí soubor Morytáty,“ prozradila organizátorka festivalu Nadia Sheshuková.

„Do přehlídky se přihlásilo přes 150 umělců z celé České republiky, z nichž jsme vybrali 40 rozmanitých ilustrátorů,“ prozradila.

Každý z umělců má možnost po svém pojmout celou jednu místnost rozlehlého třípatrového domu, ve kterém se festival uskuteční.


„Techniky, které vystavující používají, jsou velice různorodé od výšivky a pyrografie přes klasickou kresbu tužkou, fixy či malbu akvarely až po počítačovou grafiku nebo linoryty do linolea vytrhaného z podlahy vlastního ateliéru – jako to dělá například Sylvie Szábová,“ popisuje organizátorka rozmanitost letošního ročníku.
Podívejte se, jak vypadal předešlý ročník festivalu LUSTR.
Autor: Dita Havránková

Zajímavostí bude tvorba v místnosti Milana Sodomy, který je součástí festivalu již podruhé. „Plánuje tvořit akčně přímo v průběhu festivalu a postupně tak zaplnit celou místnost kresbami,“ láká Sheshuková na netradiční pojetí výstavy. V dalších pokojích nebude chybět ani promítání filmů a animace v podobě sarkastického seriálu Škarohlídi.

Pětidenní program nenabídne pouze výstavu, ale také workshopy. „Návštěvníci si osvojí techniky klasické koláže, 3D vystřihované ilustrace nebo grafické monografie. Díky uskupení You Make T-shirt si také budou moci vyrobit originální festivalové tričko. A velkým lákadlem pro začínající tvůrce jsou pak workshopy animace a předanimačních technik,“ vyjmenovává ta nejzajímavější lákadla pořadatelka.

Takto to vypadalo na předchozím ročníku:

Fotogalerie
57 fotografií