Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Válka byznysmenů z Česka: Hádají se o vázy za čtvrt miliardy!

Autor: Štěpán Šimůnek - 
4. srpna 2016
21:00

Pikantní bitvu vedou u britského soudu dva byznysmeni z Česka! Se sourozenci bojují o unikátní sbírku porcelánu v hodnotě přes čtvrt miliardy korun, kterou zanechal jejich táta, sir Michael Butler (†86).

Butler byl vášnivým sběratelem čínského porcelánu z období dynastie Ming a za půl století dokázal nashromáždit nejrůznější vázy, talíře, mísy a šálky… V Dorsetu, ve kterém žil, pak kvůli tomu nechal postavit muzeum určené výhradně pro svou sbírku. Než zemřel, napsal svým čtyřem dětem dopis, v němž je žádal o jediné: „Prosím, udržte sbírku v celku!“

Jenže zatímco Katharine (48) a Charles (49) souhlasili, Caroline (62) a James (50) chtějí kolekci, čítající 500 předmětů, rozdělit na čtyři rovné díly. Dva ze sourozenců, kteří se ve sporu snaží dostát tatínkovu přání, jsou v Česku velmi dobře a dlouhodobě etablovaní podnikatelé.

Katharine a Charles tu v roce 1992 stáli u zrodu oděvní značky Loap, Katharine s (dnes už bývalým) manželem Sebastianem Pawlowským (49) pak v roce 1998 založila síť hračkářství Sparkys.

Charles hovoří plynně česky, v Praze žije od roku 1990, spoluzaložil zde elektronický gigant Datart a je též »otcem « Homeportu, systému sdílení (či chcete-li půjčovny) městských jízdních kol. V Česku se nakonec usadil natrvalo, protože je tu podle něj »snadné žít«, a dnes má prý i českou přítelkyni! Peněz tedy mají dostatek, tuhle špinavou bitvu by si rádi odpustili.

Spor prý propukl už čtyři dny po smrti otce! Navzájem komunikují výhradně přes právníky, a zejména nejstarší Caroline hází na Katharine a Charlese, na jejichž straně stojí i matka Anne, špínu.

„U soudu zpochybňovala tátovu důvěryhodnost. Říkala, že byl nevěrný naší mamince a že sbírku porcelánu měl radši než své děti,“ vzpomíná Katharine, která Caroline ani Jamese od otcova pohřbu neviděla. Teď se však budou muset setkat.

Soud totiž rozhodl, že sbírka se dělit bude! Každý tak dostane 125 kusů v hodnotě cca 65 milionů Kč (Caroline ale všechny ujišťovala, že o peníze jí nejde). „Až si budeme porcelán kus po kusu rozebírat, bude to nejhorší okamžik mého života. Tátovi by bylo líto, kdyby viděl, jak jeho děti dopadly,“ smutní Katharine. S bratrem dokonce navrhují darovat celou Butler Family Collection státu, jen aby zůstala ucelená a komplet v dorsetském muzeu.

Radil »Železné lady« i Blairovi

Sir Michael Butler, který zemřel v roce 2013, býval uznávaným britským diplomatem, v letech 1979 – 1985 působil v Bruselu jako velvyslanec a stálý zástupce pro Evropské společenství (předchůdce EU). Zároveň dlouhá léta dělal i poradce britským premiérům. Začínal u Margaret Thatcher (†87), později radil i Johnu Majorovi (73) a Tonymu Blairovi (63).

Sbírka nedozírné hodnoty

Cena Butlerovy sbírky porcelánu dynastie Ming, která vládla v Číně v letech 1368 až 1644, byla vyčíslena na 257 milionů korun. Podle expertů je však hodnota této kolekce, největší svého druhu na světě, coby kulturního dědictví absolutně nevyčíslitelná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi