Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující zjištění: Každý pátý dlužník si půjčuje pro někoho jiného!

/
  • Až 20 % zadlužených osob, které mají problémy se splácením svých závazků, si půjčilo peníze pro někoho jiného.
    23. června 2016 ● 09:31

    Až 20 % zadlužených osob, které mají problémy se splácením svých závazků, si půjčilo peníze pro někoho jiného. Nejčastěji si takto půjčují ženy a zpravidla jde o částky do 50 000 korun u nebankovních institucí.

  • 1.

    Chtějí pomoci

    „Nejčastějším důvodem, proč si lidé půjčují peníze pro někoho jiného, je snaha pomoci osobě, se kterou mají partnerský vztah, dětem nebo kamarádům. Velmi často se ovšem setkáváme i s neznalostí finanční problematiky a přehnanou důvěrou v člověka, kterému chtěli zadlužení lidé pomoci,“ říká Markéta Fixová, tisková mluvčí společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů.

    Povinnosti k věřiteli má vždy ten, kdo si peníze půjčil.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Místo vztahu dluh

    Není výjimkou, že člověk, pro kterého si jeho blízký peníze půjčil, ze vztahu odejde a zanechá po sobě nesplacené závazky, které zůstávají na zadlužené osobě. Ta musí do budoucna počítat s omezeními, pokud si bude chtít pro své vlastní potřeby sjednat půjčku či hypotéku. Jestliže svůj závazek nebude schopna splácet, bude vedena v registru dlužníků a vystavena riziku exekuce.

    Povinnosti k věřiteli má vždy ten, kdo si peníze půjčil.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Jak pomoci a nedostat se do problémů?

    Pokud si vezmete půjčku pro někoho jiného, jistěte se. Sepište smlouvu o předání peněz osobě, pro kterou jsou prostředky z úvěru určeny. V případě nesplácení lze celý případ řešit prostřednictvím občanskoprávního soudu a rozhodnutí o vrácení převzatých peněz lze vynutit i v exekučním řízení.

    „Pokud nás někdo požádá, zdali bychom si pro jeho potřeby nevzali na své jméno úvěr, nejdříve bychom se měli ptát, proč si daná osoba nemůže půjčit sama. Typickým důvodem je nesplácení předchozích půjček nebo nedostatečný příjem na pokrytí nového závazku,“ vysvětluje Markéta Fixová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

    Povinnosti k věřiteli má vždy ten, kdo si peníze půjčil.
    Autor: Tommy Stachi

  • 4.

    Jednejte!

    Povinnosti k věřiteli má vždy ten, kdo si peníze půjčil. V případě, že osoba, pro kterou byly peníze určeny, úvěr nesplácí, je třeba s věřitelem komunikovat, vysvětlit mu situaci a společně hledat řešení, například v podobě splátkového kalendáře. Dále je nutné jednat s příjemcem peněz z půjčky, který může přistoupit k půjčce jako spoludlužník nebo si celý úvěr převést na sebe.

    Povinnosti k věřiteli má vždy ten, kdo si peníze půjčil.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy