Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vybrat správné boty, aby vaše nohy netrpěly?

/
  • Dámské lodičky
    25. dubna 2016 ● 08:00

    Je tu jaro a to je chvíle, kdy většina z nás usoudí, že je třeba doplnit botník. Bojíte se, že vás nové boty budou tlačit několik týdnů? Nemusíte. S výběrem vám totiž poradíme!

  • 1.

    Postavte se patami ke zdi a označte si místo, kde končí váš palec. Potom délku od zdi ke značce jednoduše změříte a zjistíte tak délku stélky boty. Ke změření šířky chodidla vám jako vodítko poslouží přiložený obrázek

    Měření chodidla
    Autor: AHA

  • 2.

    Začněte tím, že si změříte chodidlo.

    Váhu chodidla a jeho rozměr nejlépe posoudíte, když ho plně zatížíte. Vždy si vyzkoušejte obě boty a v klidu se projděte. Lidské tělo není souměrné a to platí i pro naše nohy.

    Pořiďte si boty na podpatku, nejlépe tělové nebo béžové barvy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Boty zkoušejte zásadně ve stoje

    Vybírejte si boty vždy o půl centimetru větší, abyste mohli pohodlně zahýbat prstem. Zabráníte tak deformaci chodidla. Pozor si dávejte hlavně na oblíbené špičaté lodičky, které jsou pro prsty doslova utrpením.

    Lodičky, Tempesti, www.carollini.cz, 4890 Kč.
    Autor: archiv firmy

  • 4.

    Můžete pohnout prsty?

    Nohy totiž přes den otečou. Vyrazíte-li na nákup hned z rána, je možné, že v botách odpoledne už nevydržíte. Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a aby se boty nevyzouvaly. Pokud budete nosit silonky nebo ponožky, použijte podobné i při zkoušení.

    Mravenčení vzniká v důsledku nedokrvení určitých nervů.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Odpoledne moudřejší večera

    Nohy v botách na podpatku vypadají lépe a dámy i pánové si na ně potrpí, ale pro nohu nejsou ideální. Obujte si obě boty, dejte nohy k sobě a zkuste se ještě postavit na špičky, jako byste chtěla z bot vystoupit. Pokud se vám povede zvednout se aspoň o 2 – 3 cm nad úroveň paty, můžete vyrazit. Pokud jsou boty tak vysoké, že už se sama na špičky nepostavíte, nekupujte!

    ...
    Autor: archivy firem

  • 6.

    Na vysoké noze?

    Příliš úzké špičky. Pokud chcete špičatou botu, neměla by být zužována příliš brzo. Jinak se zamezuje prokrvení prstů, čímž trpí hlavně malíčky.

    I. Příliš vysoké podpatky

    Jakmile stojíte na vyšším podpatku delší dobu anebo nosíte-li vysoké podpatky pravidelně, ničíte si klenbu na chodidle a výrazně namáháte lýtkový sval i plosku nohy, kde mohou vznikat mozoly.

    II. Příliš měkká podrážka

    Boty na běh, na procházky i na běžné pohodlné nošení musí mít podrážku pevnou a ideálně zpevněnou v kotníku. Záleží, kam budete chodit.

    S těmito lodičkami už nikdy nemusíte řešit problém okopaných a zničených podpatků, protože žádné podpatky nemají. Je ovšem otázkou, co na takové boty říkají lékaři, ale co bychom pro krásu neudělaly.
    Autor: red

    Nabídka obuvi je široká, vybírejte pečlivě!

    Fotogalerie
    7 fotografií


Dnešní horoskopy