Mužští, kteří módu nevytěsňují, neboť vědí, že je součástí společenské prezentace, life stylu, zkrátka image, samozřejmě existují. A také nutno říci, že jich čím dál více přibývá. Nicméně ne každý, jenž chce být elegantní, in, cool, jedinečný, neboť forem stylizace je mnoho, obstojí. Na vině je deficit vkusu, síly osobnosti, to, čemu říkám módní křeč. Trendy póza, která danému typu chlapíka neodpovídá, je v jeho podání neuvěřitelná. A někdo to naopak umí dát na první dobrou, lidově řečeno. Má, leckdy i bez znalosti žhavých trendů, intuici napovídající co ano a co ne.

Vojtěch Dyk: Urputný dandy
Autor: Herminapress.cz

Vojtěch Dyk: Urputný dandy

Jeden z aktérů Mašínovy komedie Wilsonov nepřišel na slavnostní uvedení filmu ve smokingu jako kolega Jiří Macháček, ale zvolil ležérní městskou eleganci. Měla podobu kalhot vyvedených v reliéfní vazbě buretu, tón v tónu laděného pulovru, stejně tkaného dvoubarevného saka, v němž je ke kávové přidaná vínová. Červený akcent pásku a žlutý dotek kapesníčku hrají. Těžko outfitu něco vytknout. Dyk se role luxusně oblékaného parádníka zkrátka nevzdává. Ještě chvíli a o své roli přesvědčí.

Známka: 1

 

Martin Písařík: Béčkové šviháctví
Autor: Herminapress.cz

Martin Písařík: Béčkové šviháctví

Rolí retardovaného Jarouška v seriálu TV Nova Doktoři z Počátků po právu diváky nadchl, leč jeho outfity a styling jsou bohužel dost bídné, stádní, ničím osobité. A o to víc je k nevíře, že se tento herec pasoval i na návrháře s vlastní značkou, pod níž spoluvytváří kolekce, jež jsou obrazem amatérismu a provinčního nevkusu. O nedostatku kreativity svědčí i sežvýkané sako s výšivkou emblému z vlastní dílny, zmačkaná košile a džíny doplněné rudým akcentem plátěných tenisek. Ne, tohle klasika není, nýbrž dílo periferie.

Známka: 3-

 

Jan Pokorný: Smeč profesionála
Autor: Herminapress.cz

Jan Pokorný: Smeč profesionála

Známý stylista, v současnosti pak kreativní konzultant magazínu OK!, náleží k hrstce českých mužů, již se extravagance nebojí. Jistí ji stylingem umocněnou osobitostí i kvalitou, která je u výstřednosti nutná, neboť by jinak se vší pravděpodobností vyzněla lacině. Spojení saka od Yves Saint Laurenta, tílka zn. Dries Van Noten, kalhot zn. Masanda dotažené střevíci zn. Gucci představuje jedinečnou verzi Creative Black Tie pro nositele, jež jinakost výrazem a silou osobnosti ustojí. Je to originální, jen pro vyvolené a stylově nejlepší.

Známka: 1

Detail bot Jana Pokorného
Autor: Herminapress.cz

Detail bot: Na světě vyprodaný, kožešinou vypolstrovaný model sandálů Gucci náleží jen vyvoleným excentrikům, již svým vzhledem i osobností nezvyklost unesou.

 

Petr Vachler: Dílo nirvány?
Autor: Herminapress.cz

Petr Vachler: Dílo nirvány?

V Česku se na filmové premiéry chodí v džínách s trikem i ve smokingu. A po světě duchovno objevující producent Vachler pak tento buranstvím poznamenaný mišmaš okořenil kompletem košile a kalhot, jenž si kdekdo splete s pyžamem, za nějž by se nestyděl ani Velký kormidelník Mao Ce-tung. Lesklou nití protkávaný rudý úbor v rámci panoptika nesmyslně doplňuje syntetický batoh a na boty ani nedošlo, neboť pan Vachler s oblibou chodí bos. Jistě je, že stádností nenudí, což je dobře, nicméně pánové, takhle ne!

Známka: 5

 

Stanislav Majer: Dobrá casual hra
Autor: Herminapress.cz

Stanislav Majer: Dobrá casual hra

Jemně vzorovaná modrobílá košile, temně pískové lněné sako, šedé, nad kotník ohrnuté džíny, světle hořčičné ponožky plus lakované polobotky nenechávají nikoho na pochybách, že tento herec, jehož popularitu nastartoval snímek režiséra Hřebejka a scenáristy Jarchovského Líbánky, má pro styling, módu dobrý přirozený instinkt. A detail z čela posunuté úpletové čapky napovídá, že si s outfitem dokáže hrát. Sošný fešák Majer, který se především díky TV seriálům stal jedním ze sex idolů paní a dívek, si zkrátka s módou rozumí.

Známka: 1