Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vybíráte šaty na svatbu? Pozor na maminku, tvrdí odborník Randy Fenoli

16. června 2015 | 06:00

Americký módní návrhář Randy Fenoli se již od roku 1992 věnuje navrhování svatebních šatů. Zároveň natáčí pořad Say Yes to the Dress, který běží na TLC. Je to odborník na slovo vzatý, a protože musí jednat s nevěstami celý život, má dobře zmáknutou psychologii. Své první šaty ušil už v devíti letech, celý život šel za svým snem a ten se mu splnil. Nám poskytl exkluzivní rozhovor, ve kterém radí, jak na výběr šatů a koho nechat doma, pokud nechcete dostat špatné rady.

Jaké chtějí dnešní moderní nevěsty svatební šaty?
Všechny nevěsty, které ke mně chodí – nebo převážná většina – chtějí šaty, které budou jiné než všechny ostatní, stejně jako celá svatba. Chtějí být jedinečné a nezapomenutelné. Jediné, co jim vždycky radím, je, aby se zamyslely nad tím, jaké jsou, co chtějí, jaký je jejich snoubenec, co mají rády, protože čím osobnější to bude, tím si to více užijí a tím srdečnější a nezapomenutelnější bude jejich svatba.

Čeho si ze všeho nejdříve všímáte na ženě, která si k vám jde vybrat šaty?
První věc, na kterou se dívám, je její styl. Je to něco, co mě uhodí do očí jako první, a samozřejmě také postava. Musím přece vybrat šaty, které jí padnou, a to jak stylově, tak střihově. Někdy přijdou ženy v sexy šatech nebo mají hodně vysoké podpatky, extravagantní šperk, pak vím, že to bude chtít něco dramatického. Jindy přijde žena v džínách a tričku, tak vím, že to nebude chtít nic moc odvážného. Postava je důležitá, musím podle ní vybrat střih, který jí bude lichotit.

Randy Fenoli ušil své první svatební šaty už v devíti letech
Autor: discovery channel

Koho by si měla nevěsta přivést jako poradce, když vybírá šaty, a kdo by měl naopak zůstat doma?
Pro naši show je samozřejmě lepší, když přijdou nevěsty s někým, kdo udělá návštěvu a výběr šatů dramatičtější, ale já radím všem jednu věc, která je, myslím, klíčová k tomu, aby výběr šatů proběhl hladce: komunikujte a připravte toho, koho si s sebou přivedete, na to, jak byste chtěla, aby vaše šaty vypadaly, kolik za ně chcete utratit, aby nevybíral něco, co je mimo vaše možnosti. Výběr poradce je čistě na vás, takže pokud víte, že maminka, sestra nebo kamarádka není ochotna pochopit vaši strategii, nechte je doma.

Kdo dělá většinou největší problémy a jak si s potížisty poradíte?
Jsou to většinou maminky. Mají určitou představu, jak by měla jejich holčička vypadat, ale naneštěstí se jejich představa neslučuje s tou dceřinou. Moje taktika? Vetřít se do maminčiny přízně, lichotkami nejdál dojdeš. Pokud se mi to podaří, je jednoduché přesvědčit ji o rozhodnutí, které vyhovuje nevěstě.

Co si myslíte o barevných šatech na svatbu?
Jsem velký klasik a mám rád tradici, takže podle mě jsou svatební šaty bílé nebo v paletách velice světlých pastelů. Pokud dělají módní návrháři barevné svatební šaty, pak už to nejsou svatební šaty, ale večerní róba. Mezi svatebními šaty a večerní róbou je jediný rozdíl, a tím je barva.

Jaký nejbláznivější požadavek jste kdy od nevěsty slyšel?
Měl jsem jich spoustu. Jedna nevěsta chtěla na šatech křídla, protože její přítel miloval komiksy. Nakonec to ale dopadlo opravdu moc hezky a celá svatba vypadala zajímavě. Nevím, jestli víte, co znamená steampunk, ale dělal jsem šaty v tom stylu. Jednou za mnou přišla nevěsta, která chtěla vypadat jako nahá. Většinou pokud chtějí nevěsty vypadat moc vyzývavě, snažím se jim to rozmluvit, ale věřte, že některá přání jsou opravdu bláznivá.

Randy Fenoli ušil své první svatební šaty už v devíti letech
Autor: discovery channel

Když družička vypadá lépe než nevěsta, řeknete jim to?
Nemyslím si, že takový případ je možný. Například když se vdávala princezna Kate, tak její sestra Pippa měla na sobě šaty, které podtrhovaly její figuru, a každý o ní básnil, jak je krásná. Ovšem svatbu měla její sestra a jako nevěsta nikdy nebude přehlížena, vždy bude ve středu pozornosti, na každé fotce. Pokud nevěsta volí družičky, měla by vybírat šaty, které jim sluší, aby se necítily ošklivé. Jsou to kamarádky nebo sestry, které má ráda, takže nechce, aby vypadaly strašně, a ona bude vždy jako nevěsta nádherná.

Existuje nějaké univerzální pravidlo, které platí pro všechny nevěsty?
Ano, měly by si užívat každý krok a veškeré přípravy. Je to jejich svatba, měla by to být radost, takže jim radím: užívejte si zkoušení šatů, ochutnávání dortů, přivoňte si ke každé květině při výběru kytice. Svatba je hlavně o lásce a o životě, který strávíte společně, o tom, že jste se našli! Hlavně se ničím nestresujte.

Kolika svateb jste se už za život zúčastnil? Nejste z nich už unavený?
Možná vás to překvapí, ale než jsem se stal návrhářem svatebních šatů, tak jsem byl jen na dvou svatbách – mého bratra a sestry. Poté jsem samozřejmě chodil na všechny svatby nevěst, kterým jsem šaty šil. Dělal jsem jim taková překvapení. Všil jsem vzkaz do šatů, takže když si je oblékala, přečetla si mé sentimentální přání a mnohdy ji to rozplakalo dojetím. Od doby, kdy jsem začal dělat na show Say Yes to the Dress, chodím už jen na svatby příbuzných. Svatby patří svatebčanům a já nechci strhávat pozornost na sebe.