Vzhledem k tomu, že při prvotním šetření na místě opravdu vzniklo důvodné podezření, že se jedná o nebezpečnou munici, byla okamžitě zahájena evakuace předmětného obchodního centra, všech obytných domů a provozoven v jeho bezprostředním okolí a ulic Smrková, Masarykova, Na Malé Doubravce, Družby a Opavská, které byly uzavřeny a znepřístupněny. Rovněž osobní automobilová doprava, nákladní i městská hromadná doprava byly odkloněny mimo uzavřený prostor. Evakuováno bylo kolem 150 osob. Těm, které se neměly kam uchýlit, byl nabídnut azyl v autobusu Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, který byl přistaven na bezpečném místě. Na úplném vyklizení a uzavření prostoru se kromě policistů podíleli i plzeňští hasiči a strážníci městské policie.

Zhruba kolem deváté hodiny dopolední na místo dorazil policejní pyrotechnik z expozitury Teplice, který předmět ohledal a zajistil. Ihned na místě potvrdil, že se jedná o ostrý ruční granát F1. Ten zajistil a převezl na policejní expozituru do místa svého působiště, kde jej podrobí znaleckému zkoumání.

Krátce po jeho odjezdu byly postupně odstraněny policejní pásky zajišťující uzavřený prostor a občané se mohli vrátit zpět do svých domovů a zaměstnání. Rovněž byla v plném rozsahu obnovena doprava. Policisté se v tomto okamžiku zabývají tím, jakým způsobem se nebezpečná výbušnina mohla na místo nálezu dostat.

por. Ing. Hana Štefflová tisková mluvčí PČR FOTO: Krimi Plzeň + PČR