V úterý krátce před půl pátou hodinou odpolední přijal operátor tísňové linky 158 oznámení od anonymního občana, že na ulici Machkova v Praze 4 došlo k dopravní nehodě. Dále specifikoval, že nehodu pravděpodobně způsobil řidič vozidla tovární značky Audi, který naboural do dvou zaparkovaných vozidel. Po střetu následně zastavil, uzamkl se uvnitř svého vozu a zřejmě usnul. Jako první na místo oznámení přijeli policisté z oddělení hlídkové služby čtvrtého policejního obvodu. Ti ve vozidle Audi spatřili muže, který měl svěšenou hlavu a doslova se škrtil o zapnutý bezpečnostní pás. Jelikož nereagoval na žádné podněty, policisté z obavy o jeho život násilně vnikli do vozidla a bezvládného řidiče vytáhli ven. Po prvotní kontrole zjistili, že muž nejeví známky života, a proto okamžitě zahájili srdeční masáž, ve které je chvílemi střídali i přítomní hasiči. Ta se naštěstí zanedlouho ukázala jako úspěšná a u muže se ještě před příjezdem záchranné služby podařilo zajistit životní funkce a přivést ho k vědomí.

Po úplně stabilizaci zdravotního stavu ze strany záchranářů policisté u řidiče provedli orientační test na přítomnost drog, který byl pozitivní a prokázal přítomnost opiátů a kokainu v jeho těle. Řidič byl poté převezen do nemocnice k dalšímu vyšetření. Policisté v nejbližších dnech s největší pravděpodobností sdělí šestatřicetiletému řidiči podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

K věci je také nutno dodat, že toto není jediný případ, kdy řidič usedl za volant ovlivněný buď drogami, nebo alkoholem. Během uplynulých čtyřiadvaceti hodin pražští policisté totiž odhalili třináct obdobných neohleduplných řidičů, což také svědčí o aktivním boji ze strany policie s touto závažnou problematikou.

prap. Bc. Iveta Martínková tisková mluvčí PČR