Za žádnou cenu nechtěla k lékaři, a už vůbec ne k psychiatrovi. A to byl zřejmě také důvod, proč údajně Josef Rychtář nakupoval léky (hlavně antidepresiva) u překupníků. I když podle policie vdovec neměl na sebevraždě Ivety žádný podíl, prášky Heminevrin a Buronil ji pomalu, ale jistě zabíjely...

„V případě nadužívání a samoordinování léků tohoto typu si pacient může výrazně poškodit ledviny, játra, může mít dýchací potíže, poruchy srdečního rytmu, být těžce dezorientovaný, trpět sníženou schopností se soustředit a udržet pozornost, trpět nechutenstvím,“ řekl Blesku lékař-internista, který ale nechtěl být jmenován.

Video
Video se připravuje ...

Výsledky pitvy Ivety Bartošové! Víme, co všechno měla v krvi! Tomáš Polák, Lukáš Červený

Poškození nervů

Léky v kombinaci s alkoholem zničily nejen játra, která byla podle pitvy cirhotická s nevratným trvalým poškozením, ale také už tak dost labilní psychiku.

„Léky Heminevrin a Buronil mají významné účinky na centrální nervový systém s dopady na periferii. Hrozí nejen riziko závislosti, ale také riziko interakcí s celou řadou dalších léků. Při dlouhodobém užívání může dojít jak k závislosti, tak k závažnému poškození psychiky pacienta,“ řekl Blesku farmaceut Martin Staněk.

Smrt v tabletách

Kdyby Iveta neskočila pod vlak a brala by i nadále nekontrolovaně léky z černého trhu, riskovala by život. „Může to skončit i invaliditou či zbytečným předčasným úmrtím,“ varoval Staněk.

Čím si Iveta ničila orgány?

2010 - rohypnol a diazepam

„Když jsem se s Ivetou seznámil, že brala strašně moc prášků, rohypnol, diazepam a já nevím co ještě. Bohužel si myslím, i když jsem jí nikdy nepřistihl, tak po roce a půl naší známosti v tom zřejmě jela,“ řekl těsně před rozchodem o Bartošové její partner Jiří Pomeje (49).


2011 - předepsané léky

 „Já jenom vím, že brala nějaké předepsané léky od pana doktora Doubka a ty měly snižovat chuť na alkohol. Nic jiného,“ řekl Domenico Martucci (37).


2013 - neznámé prášky

 „Ona žádné léky nechtěla. V lékárně jsem byl jen jednou koupit něco na zažívací problémy. Spíš naopak si stěžovala na Rychtáře, že jí nějaké léky podává,“ zavzpomínal Zdeněk Macura (40).