Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Severní Korea potopila loď: Chystá se válka?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: oj, INT, ČTK - 
20. května 2010
12:11

Severokorejská ponorka torpédem potopila jihokorejskou loď a způsobila smrt 46 námořníků, říká zpráva vyšetřovací komise. Celý svět KLDR odsoudil a napětí roste. Hrozí další Korejská válka?

Podle závěrů komise, které byly zveřejněny v Soulu, existují přesvědčivé důkazy pro to, že korvetu 26. března potopilo severokorejské torpédo. Na dně moře prý objevila jeho část s nápisem v severokorejském stylu.

"Úlomky vyzdvižené z místa potopení jihokorejského plavidla dokonale odpovídají schématům v brožuře, kterou KLDR dokonce poskytuje cizím zemím za účelem exportu," prohlásil vedoucí vyšetřovatelů Jun Tuk-jong. Komunistický režim však stále všechna nařčení odmítá a označila je za výmysl tajných služeb jižních sousedů.

„Zareagujeme přijetím tvrdých opatření proti Severu a za pomoci mezinárodní spolupráce je donutíme, aby přiznali svoje pochybení,“ řekl jihokorejský prezident I Mjong-bak. "Chtělo by to odstrašit Severní Koreu od dalších podobných akcí, ale na druhé straně nezačít válku," říká odborník na Koreu Victor Cha.

Severní Korea vzápětí označila jihokorejská obvinění z potopení lodi za vymyšlená a pohrozila ostrými protiopatřeními včetně válečných, pokud Jih zavede proti KLDR sankce.

Severní Korea pobouřila svět

Bílý dům popsal potopení lodi jako „akt agrese“, kterým Severní Korea ohrožuje mezinárodní mír a Soulu přislíbil podporu. "Tak nepřijatelné chování jen prohlubuje izolaci Severní Koreje. Posiluje navíc odhodlání jejích sousedů zintenzivnit spolupráci na zajištění míru a stability v regionu proti všem provokacím,“ řekl americký prezident Barak Obama.

Na straně Jižní Koreji pevně stojí i Velká Británie a zavázali se k úzké spolupráci s Korejskou republikou. „Zvažujeme přiměřenou společnou reakci na tento neodpustitelný čin,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague. „Tento útok svědčí o naprosté lhostejnosti k lidskému životu a nehoráznému pohrdání mezinárodními závazky,“ dodal.

Nalezení adekvátní reakce bude zřejmě hlavním tématem zahajované návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Tokiu, Pekingu a Soulu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi