Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šílený diktátor mobilizuje armádu!

Připravuje Kim Čong-il válku?
Připravuje Kim Čong-il válku?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, INT, oj - 
25. května 2010
12:43

Napětí na Korejském poloostrově se stupňuje. Severokorejský diktátor Kim Čong-il nařídil mobilizaci své armády. Atmosféra začala houstnout minulý týden, když Jižní Korea obvinila KLDR z torpédového útoku na válečnou loď, při kterém zemřelo 46 lidí.

Podle zahraničních serverů Kim Čong-il nařídil mobilizaci již 20. května. Tedy hned poté, co Soul zveřejnil výsledky vyšetřování, ke kterým dospěla mezinárodní vyšetřovací komise. Podel nich stálo za březnový potopením jihokorejské korvety torpédo KLDR.

Diplomatické a obchodní sankce

Jihokorejský prezident I Mjong-bak ve svém proslovu k národu oznámil, že Soul oficiálně obviní KLDR z útoku na svou loď na půdě Radě bezpečnosti OSN. Také zastaví obchodní výměnu s KLDR a zakáže jejím plavidlům pohyb ve svých vodách.

USA Soul podporuje

Americký prezident USA Barack Obama vyjádřil jihokorejskému prezidentovi plnou podporu a nařídil americké armádě, aby úzce spolupracovala s jihokorejskými ozbrojenými silami s cílem zabránit nové agresi Severní Koreje. "Severní Korea se musí okamžitě omluvit, potrestat osoby zodpovědné za útok a především zastavit své válečnické a výhružné jednání," žádá Bílého domu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton, která je na návštěvě Číny, prohlásila, že Washington podporuje záměr jihokorejského prezidenta přenést záležitost na půdu OSN. Clintonová, která má ve středu přijet do jihokorejského Soulu, vyzvala zároveň Peking, aby s USA koordinoval reakci na incident mezi oběma korejskými státy. Situaci označila za "předmět naléhavého znepokojení".

KLDR vytrvale zapírá

Severokorejský ústřední deník Rodong sinmun označil výsledky vyšetřování útoku na jihokorejskou loď za netolerovatelnou těžkou provokaci, rovnající se vyhlášení války. "Zrádcovská skupina neunikne našemu nemilosrdnému trestu," citovala z deníku agentura KCNA.

Mezinárodní vyšetřovací komise minulý týden potvrdila, že jihokorejskou válečnou loď potopilo 26. března severokorejské torpédo. Zachránit z vod Žlutého moře se podařilo 58 členů posádky korvety Čchonan, 46 námořníků ale zahynulo. KLDR svou účast na incidentu vytrvale popírá.

e.44 ( 26. května 2010 13:58 )

Lišáku, zklidni hormon! Já jsem v tom komunistickým svinstvu žila dost dlouho a souhlasím se vším, co tady anka napsala.

oldedek ( 26. května 2010 10:47 )

Takhle rozhodnej a "spravedlivej" je i náš Kim Čong Panděro Ubek

anka ( 25. května 2010 22:15 )

jsem......vis.....mohu pochopit, ze se nechali lidi zblbnout.....ale co nechapu...jak dnes...kdy jsou vsude dokumenty z historie.......se porad mohou hlasit k te strane....ze jim neni stydno...

spoky ( 25. května 2010 22:09 )

anka jsi tady ještě??

spoky ( 25. května 2010 22:06 )

já vím, teď jsem ti to vysvětlila...

Zobrazit celou diskusi