Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Barma popírá obvinění z vývoje jaderných zbraní

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, hto - 
12. června 2010
09:45

Barmská vládnoucí vojenská junta popřela obvinění, že se za pomoci Severní Koreje snaží vyvinout jaderné zbraně.

Podezření, že Barmská vojenská junta pracuje na výrobě atomové bomby, vznesla exilová opoziční skupina Demokratický hlas Barmy. Podle představitelů  junty je toto obvinění nepodložené a politicky motivované s cílem poškodit obraz vlády a opozici šmahem sama obvinila, že je složená z dezertérů a disidentů.

"Barma, která je rozvojovou zemí, nemá dostatečnou infrastrukturu, technologie a finance pro vývoj jaderných zbraní," uvedlo barmské ministerstvo zahraničí. Obvinění prý mají "zabránit demokratizačnímu procesu v Barmě a poškodit politický obraz země", uvedli rovněž představitelé vlády.

Kdo z nich nemluví pravdu?

Podezření Demokratického hlasu Barmy se opírá o svědectví majora Sai Thein Win, který zběhl z barmské armády, byl zapojen do jaderného programu a zmocnil se rozsáhlé písemné i fotografické dokumentace o pokusech s uranem a se specializovaným vybavením. Obojí je potřebné k vybudování jaderného reaktoru a k vývoji zařízení pro obohacování uranu, což je proces umožňující mimo jiné získat náplň jaderné bomby.

Barmští technici se měli podle opozice školit o jaderných a raketových technologiích také v Rusku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi