Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rusko slaví konec války: Jako za starých časů

Moskvu slaví porážku nacistického Německa ve svém starém stylu.
Moskvu slaví porážku nacistického Německa ve svém starém stylu.  (Autor: ČTK)
Autor: oj, ČTK - 
9. května 2010
08:04

Moskevské Rudé náměstí v neděli zažije největší vojenskou přehlídku od dob rozpadu Sovětského svazu. Nad Moskvou bylo ale ještě v sobotu zataženo a foukal vítr. Moskevský starosta to zase dokázal. Jurij Lužkov poručil větru, dešti.

Přímo v Moskvě je i redaktora Blesku

09:16 - Přelety letounů a vrtulníku nad Rudým náměstím bombastická vojenská přehlídka skončila.

08:59 - Na náměstí se objevily i padesátitunové rakety SS-27 Topol, které patří ke světové špičce. Jsou schopné zasáhnout cíl až ve vzdálenosti 11 000 kilometrů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv záhajil vojenskou přehlídku Ruský prezident Dmitrij Medveděv záhajil vojenskou přehlídku | Reuters

08:54 - Rusko pojalo přehlídku hlavně jako ukázku své moci.

08:49 - Na Rudé náměstí postupně přijíždí všech 159 kusů vojenské techniky.

08:43 - Diváci i novináři mouhou přehlídku sledovat jen z přilehlých ulic. Na Rudé náměstí je vstup pouze na pozvánku.

08:22 - Po Rudém náměstí poprvé pochodují i jednotky USA a Velké Británie.

08:15 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv průvodním proslovem zahjuje monstrózní vojenskou přehlídku.

Na oslavy 65. výročí vítězství ve druhé světové válce se do Moskvy sjeli desítky zahraničních státníků včetně českého prezidenta Václava Klause.

Historickou událostí byla i účast německé kancleřky Angely Merkelové. Historickou událostí byla i účast německé kancleřky Angely Merkelové. | Reuters

Přehlídka začíná v 10 hodin moskevského času (v 8 hodin našeho času). Před zdmi Kremlu bude pochodovat na 10.500 Rusů a tisícovka zahraničních vojáků z postsovětských republik i z řad někdejších válečných spojenců, tedy Američané, Britové, Francouzi a Poláci. K vidění bude 159 kusů bojové techniky, včetně historických tanků, a na nebi 127 letounů a vrtulníků.

Mezi hosty bude mimo jiné čínský prezident Chu Ťin-tchao, německá kancléřka Angela Merkelová, prezidenti Izraele Šimon Peres či Slovenska Ivan Gašparovič. Místo gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, s jehož zemí Rusko předloni vedlo krátkou válku, jsou očekáváni vůdci separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Mezi třemi tisícovkami veteránů však budou i Gruzínci.

Vojenské přehlídky se uskuteční i v dalších ruských městech, s celkem 105.000 vojáky. Jen za moskevské oslavy státní rozpočet zaplatí 1,3 miliardy rublů (více než 860 milionů Kč), dalších 120 milionů rublů utratí město.

skromny ( 9. května 2010 20:00 )

Ja se valky nebojim, ja mam strach z osvobozeni !!!

Zobrazit celou diskusi