Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší filmový pirát je šestnáctiletý chlapec!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jak, pal - 
7. května 2010
22:12

Policie a Česká protipirátská unie zablokovaly největší českou internetovou stránku s pirátskými kopiemi filmů a seriálů, provozoval ji šestnáctiletý chlapec.

Dnes o tom informovala televize Nova. Mladík s touto činností začal už ve 14 letech a vydělal si několik desítek tisíc korun, filmovým a televizním společnostem však způsobil milionové škody.

Podle České protipirátské unie je to největší úlovek za poslední čtyři roky. Na stránce bylo na 11 500 filmů a seriálů. "Byl to server, který filmy spouštěl on-line a měl i sekci na stahování filmů," řekla ředitelka unie Markéta Prchalová.

Nova uvedla, že mladík s nelegální činností začal už před dvěma lety. Původní web sice po výzvě protipirátské unie odstavil, záhy ale zřídil nový. Když dosáhl 15 let, zahájili policisté trestní řízení pro podezření z porušení autorského práva, sdělila mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

Mladíkovi hrozí trest odnětí svobody, škoda kterou by měl případně uhradit, se odhaduje na miliony korun, uvedla Nova.

prezza ( 8. května 2010 15:25 )

Pokud je kluk tak chytrej, jako šikovnej, tak má o kariéru postaráno. Umět toto ve 14 letech a potom se dva roky zdokonalovat znamená perfektní kariéru v IT oblastech. Držím mu palce , ať mu to dobře dopadne. jestli je v tomto národě aspoň někdo poctivej, tak si ho odchytne, zaplatí za něho případnou pokutu a na jeho schopnostech si zařídí zlatou baňu.Jen by se měl chlapec poohlídnout po někom , kdo mu teď pomúže a potom pro něho pracovat. Se svými zkušenostmi by neměl mít problém vystudovat informatiku apd. a potom se bude smát, jak začínal.PS: nadpis jako kráva , Největší pirát, to je zajímá, ale aby zpranýřovali zasr ... skopčáka, co nechutným zpúsobem zabil prostitutku při výkonu práce, to je nic,už vidím, jak ho pustí zpátky do Nemecka a tam dostane podmínku za neúmyslné zabití, jako že jí neúmyslné spadla 10 kilová varná konvice na břicho a tím zpúsobila popáleniny mezi nohama a vnitřní zranění.

e.44 ( 8. května 2010 14:48 )

Nedávno jsem si na CD jedné hudební skupiny přečetla - Důležité upozornění:autoři hudby a textů n e j s o u členy OSA a proto veřejné provozování tohoto CD n e p o d l é h á poplatkům uvedené organizaci ! Kopírování povoleno. A nebylo to poprvé, co jsem se něco podobného již dočetla nejen na CD, ale i na DVD. Kdyby většině hudebníků a filmových tvůrců záleželo víc na jejich hudbě a tvorbě a na jejím šíření mezi lidi, než na hrabání peněz, tak by pirátství ztratilo smysl.

qsubt ( 8. května 2010 13:51 )

"filmovým a televizním společnostem však způsobil milionové škody." - --- toto je velmi zavadejici a zcestna informace, vychazejici z predpokladu ze co si kazdy stahne a shledne, tak na to by 'normalne' sel do kina nebo si to koupil. Ale tak to nefunguje, lide co si stahuji takto filmy, by na to do kina stejne nesli (i kdyby si to nestahli).

whoossain ( 8. května 2010 12:20 )

Je pravdou, že dnes se nechají i premiérová DVD pořídit za poměrně solidní cenu a to včetně blockbusterů toho nejtěžšího kalibru (např. Avatar za 379,- a to již v předobjednávce, což mi opravdu nepřijde mnoho). Na druhou stranu, když si člověk uvědomí, jak velkou část z této ceny tvoří poplatky různým zlodějským spolkům samozvaných ochránců autorských práv (OSA, RIAA atp.), pak z toho musí být samozřejmě znechucen. A to ani nezmiňuji to, že tyto státem legalizované zlodějské tlupy si nechávají platit autorský poplatek i z nákupu prázných datových nosičů (DVD, HDD, flash disky etc.). Ostatně ono i u kinoprojekcí premiérových filmů platí pravidlo, že zhruba 1/2 celkových tržeb jde do kapes někoho jiného, než produkční společnosti, potažmo umělcům, kteří se na filmu podíleli. Okolo filmového (a hudebního) průmyslu se zkrátka pohybuje obrovské množství příživníků, kteří, aniž by hnuli prstem a něco vytvářeli, nechávají si vyplácet odměny za nic. Pokud tedy někdo stahuje audiovizuální tvorbu, pak to naprosto chápu, nicméně je třeba si dávat pozor, aby neporušoval platné zákony, tzn. stažená data zároveň nesdílel (v tomto směru jsou nejnebezpečnější zejména p2p sítě, torrenty atp.). V nebezpečí je vždy pochopitelně uploader dat. Hoch má smůlu, že je jedním z nich a já mu přeji, ať z toho vyjde co nejlépe...

obrobr ( 8. května 2010 11:36 )

Ano to je ten co zničil celou českou ekonomiku a může i za to ,že v %Recku jsou nepokoje..Ti piráti jsou horší nežli celá ODS ,s tím rozdílem ,že z ODS zatím nikdo nešel sedět....I moje žena ,říkala ,že za její menstruaci můžou piráti ..No nevím nevím ,ale asi jí nějaký stáhnul ...Prošetřím to s OSOU a s panem Jandou petrem a Vágnerem a dalšími takovými ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání