"Byla v hluboké depresi, apatii, podepsala by zřejmě cokoli. Musela mít těžké abstinenční příznaky,” říká lékařka MUDr. Blanka Seifertová, která herečku léčila.

Herečka tak majetek odhadovaný na 60 milionů Kč nenechala svým příbuzným, ale odkázala ho starožitníkovi Rudolfu Příhodovi. Výpověď lékařky vrhá na příběh záhadné závěti nové světlo.

Do nemocnice nechtěla, protože by jí nenalili

Pila nejraději šampaňské, koňak a bílé víno. Později míchala šampaňské s francouzským koňakem. "Ochutnejte, tohle se pije v Paříži, říkávala," vzpomíná lékařka Blanka Seifertová a dodává: "Nechtěla do nemocnice, protože věděla, že tam jí nenalijí." Herečka plně propadla alkoholu po smrti manžela (zemřel na Vánoce roku 1994). Poslední tři roky pila tak, že často padala na zem.

Bydlela už v místnosti, kde zemřel její muž

Dům U Bílé botky na Kampě, kde žila s režisérem Ivo Tomanem a kde zemřeli její rodiče, od hereččina skonu chátrá. Zpočátku ho obývala celý, měli s manželem ložnici v prvním patře.

"Pak už do patra nechodila a na sklonku života takřka neopouštěla malou místnost, kde zemřel Ivo," říká lékařka. V roce 2002, dva týdny poté, co herečka zemřela v nemocnici pod Petřínem na vyčerpání organismu, přišla povodeň, zaplavila celé přízemí domu a dokonala dílo zkázy.

Po její smrti se rozhořel mezi pozůstalými boj o majetek. Šlo o dům, vzácné obrazy a starožitný nábytek, celkově o sumu odhadovanou na 60 milionů korun.

Fotogalerie
4 fotografie

Záhadný starožitník

Spor mezi dvěma příbuzenskými větvemi (potomci hereččina nevlastního bratra a příbuzní její sestřenice) vzal nečekaný obrat, kdy se objevil starožitník Rudolf Příhoda.

"Do nemocnice, kam byla převezena měsíc před smrtí, za ní pan Příhoda sice chodil, ale když o něm předtím mluvila, vždycky říkala: Starožitník. Tedy ne: Rudolf, jak by se dalo očekávat," říká lékařka.

Slávka Budínová vlastnila obrovský majetek, ale neměla stálý příjem a mohla trpět finanční nouzí. "Měla peníze nárazově, chvíli nebylo ani na víno a pak si najednou platila zahradníka, aby jí stříhal růže," vzpomíná lékařka.

Okrádali ji před smrtí?

Herečka často vyprávěla podivnou historku o tom, že když spí, chodí k ní do domu zloději a strhávají jí obrazy ze zdi. Starožitník Příhoda byl údajně zapleten do případu, kdy nahlásil krádež obrazů, a pak se prý ukázalo, že díla sám tajně prodal. Je možné, že prodával také obrazy paní Budínové? Že mu dlužila peníze? Pana Příhodu se Malostranským novinám zatím sehnat nepodařilo, ač bydlí nedaleko na Janáčkově nábřeží. Ozve se, aby podal vysvětlení?

(zdroj: Malostranské noviny)