Pražský dům U Bílé botky na začátku Kampy u Klárova je po její smrti v roce 2002 opuštěný a zdevastovaný. Přesto má hodnotu několik desítek milionů. Jeho nový majitel Rudolf Příhoda, dědic po slavné herečce, ho nabízí k prodeji.

Po smrti Slávky Budínové se předpokládalo, že dům zdědí její blízký příbuzný – syn sestřenice, lékař Pavel Jurák. Jenže dnes je jeho majitelem starožitník Rudolf Příhoda. Zdědil jej právoplatně podle poslední závěti Slávky Budínové. Byl to její letitý přítel, který dům ještě za jejího života prý chtěl několikrát od ní koupit.

Okolo závěti sice vzniklo soudní řízení, v němž žádali o přezkoumání této závěti příbuzní Slávky Budínové, ale nakonec bylo vše vyřešeno ve prospěch Příhody.

Nedělní Blesk ho oslovil přes jeho přítele, známého režiséra, aby se k domu vyjádřil. On ale reagoval podrážděně: „S novináři se za žádnou cenu nechci bavit!“ Přesto jeden z Příhodových přátel později potvrdil, že dům po Slávce Budínové je na prodej.

Stažen z nabídky
Jak soudí Příhodovi známí, z původních halasně prohlašovaných výroků o tom, jak z domu vybuduje jakési muzeum Slávky Budínové s jejími obrazy a starožitnostmi, nezbylo vůbec nic.

Dnes už se chce pan Příhoda prý domu jen zbavit. Jenže… Přibližně před rokem měla dům v nabídce za 60 milionů plzeňská realitní kancelář Apollo Fin, s.r.o. Její makléř se ale k celé situaci odmítal jasně vyjadřovat.

Na otázku týkající se domu Slávky Budínové odpověděl: „Tak ten už byl stažen z nabídky. Došlo k nedorozumění…“

Krotitel snů
Patrový renesanční domek zakoupila Slávka Budínová koncem 60. let a zpočátku v něm žila se svojí maminkou, později s manželem, režisérem Ivo Tomanem(†70, 1994).

Díky dotaci města jej mohla upravit a zrekonstruovat nejen podle svých představ, ale také představ památkářů. Někdy ovšem měla až příliš velká přání, jak dnes vzpomíná architekt Jiří Dvořáček, který jí pomáhal s jejich realizací.

„Ten dům se rekonstruoval přesně podle Langweillova modelu. Část směrem do ulice U Lužického semináře se ale musela zbourat a dostavět nová. Slávka byla dost velkorysá. Musel jsem její sny krotit. Sotva jsem někam odjel, už měla objednané zlaté kliky nebo nějaký jiný luxus…“ směje se architekt.

Nemohla ho opustit

V té době se v domku vybudovala také obytná půda a nové dubové schodiště. Tehdy byla samozřejmě na trhu stavebnin mnohem horší situace, a tak se vše shánělo přímo v továrnách.

Problém byl sehnat dlažbu na terasu. Vrcholem umu bylo najít podle přání paní Slávky kachlíčky do kuchyně s cibulákovým vzorem… „Paní Slávka se po smrti manžela rozhodovala přestěhovat tu do Liberce za příbuznými, jindy do bytu na Malé Straně, ale pokaždé tak stupňovala své požadavky na prodej domu, že bylo jasné, že jej prodat nechce,“ vypráví architekt Dvořáček.

Ten byl asi také jedním z posledních hostů domu po smrti Slávky Budínové a po povodni v roce 2002, která přišla týden nato. Dodnes nemůže zapomenout na spoušť, kterou voda udělala.

„Těžká lednička, pračka, myčka, mrazák to všechno bylo zpřeházené na jednu hromadu. Železná vrata jsme našli až u ministerstva financí, o několik set metrů dál…“ vzpomíná architekt.

Fotogalerie
3 fotografie

Herečka nemá mít děti

Několik let Slávce doma pomáhala její kamarádka, herečka a režisérka Helena Dytrtová. „Vzpomínám, jak mne poprvé provázela svým královstvím starožitného nábytku.

Oba s manželem Ivo Tomanem měli v jídelně křesla jako král a královna a všude byla spousta cenných obrazů a starožitností.. Není divu, že ji zloději několikrát vykradli.

Jednou dokonce byli tak drzí, že tam vlezli, když dole spala…“ říká Helena Dytrtová, která Slávce pomáhala se zahradou i společností, když jí nebylo nejlíp.

Po smrti manžela, který všechno zařizoval, byla bezradná. „Měla svou filozofii, například že žádná herečka by neměla mít děti. Když pak ale viděla moje děti, nakonec zalitovala a říkala, že si aspoň jednoho »oplégra« měla nechat, aby nezůstala sama,“ vypráví režisérka.

Tajemno kolem domu U Bílé botky stále trvá. Nikdo neví, co s renesančním domem bude. Jedno je jisté – ve výpisu z katastru nemovitostí je stále uveden jako majitel Rudolf Příhoda. Ten, který své plány zatím tají.