Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie je na stopě matce opuštěného dítěte z Hořovic

Jaroslava našla uklízečka ve sklepě hořovické nemocnice.
Jaroslava našla uklízečka ve sklepě hořovické nemocnice.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, rvs - 
30. dubna 2010
11:41

Policie pátrá po mladé stopařce, které v úterý ráno zastavil řidič projíždějí obcí Žebrák. Působila unaveně a zpočátku nevěděla, kam se chce dostat. Podle policie by to mohla být matka dítěte odloženého ve sklepě hořovické nemocnice.

"Ozval se nám svědek, který v uvedený den okolo 6:00 nabral v obci Žebrák stopařku, ženu ve věku 20 až 25 let. Působila velice unaveně a špatně chodila. Nevěděla nejdříve, kam chce odvézt. Nakonec se nechala odvézt do obce Lochovice, kde vystoupila a pokračovala směrem do centra," uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Policie se domnívá, že by mohlo jít o ženu, která odložila novorozeného chlapce v hořovické nemocnici.

Dítě zabalené v dekách a batohu nalezla v úterý 27. 4. ráno uklízečka. Chlapce pracovníci nemocnice pojmenovali Jaroslav Úterek podle dne nálezu a jména, které právě slavilo svátek. "Je zcela zdráv, novorozenecká žloutenka pomalu odeznívá a už není umístěn v inkubátoru," řekl primář neonatologického oddělení František Zahálka. Třetí den po svém pravděpodobném narození váží chlapec 2900 gramů.

Okolnosti odložení dítěte zůstávají stále nejasné stejně jako jeho budoucnost. V souvislosti s touto událostí zahájilo město Hořovice a nemocnice první jednání o případném zřízení babyboxu.

Policie žídá o pomoc: Stopařka měla nakrátko střižené tmavé vlasy a byla oblečena do šedých nebo modrých propínacích šatů. Policie žádá případné svědky, aby veškeré informace o této ženě oznámili na linku 158.

evita5555 ( 1. května 2010 10:30 )

V tomto ranom a hlavne nejasnom kapitalizme sa ženy dostávajú do pozícií, ktoré nemôžu zvládať, aj keby veľmi chceli. Prečo neexistujú nájomné byty, prípadne internáty. Kam sa majú podieť napríklad chovanci detských domovov. Tam ich do 18 rokov rozmaznávajú, majú všetko, na čo si len spomenú a potom šup na ulicu. Načo boli dobré tie predchádzajúce roky? Sociálna politika je na takej nízkej úrovni, že sa už asi môžeme porovnávať s rozvojovými krajinami. Vie si niekto predstaviť situáciu tej ženy, ktorá pravdepodobne bez pomoci porodila a viac už nemohla pre svoje dieťa urobiť ako to, že ho uložila do bezpečia. Chápala by som, ak by ju debili hľadali preto, že jej chce štát poskytnúť pomoc a nie že ju chce potrestať. Veru tak tuponi.

bielykvet ( 30. dubna 2010 19:07 )

...taky si myslím, že v dávné minulosti matku nezavřeli do šatlavy, když odložila z existenčních důvodů dítě na schody kostela

kybella ( 30. dubna 2010 12:57 )

jen jí,vy tupouni,hledejte,ať se další potencionální "odkládačka"rozhodne dítě radši šoupnout v igelitce do popelnice než ho v pořádku a ŽIVÉ odložit byť mimo babybox,ale na místě,kde ho někdo hned najde.A nezapomeňte jí pořádně potrestat!Chudák holka,udělala v dané situaci pro svoje děťátko to nejlepší.Ode mě má

jiricka156 ( 30. dubna 2010 12:05 )

Ta maminka odložila chlapečka na místě kde předpokládala ,že jej najdou.Zřejmě to nebylo lehké a asi jí není lehko na duši.Chlapeček je v pořádku a jaký je rozdíl mezi odložením do baby boxu a takto.Odložila jej v nemocničním zařízení u šaten personálu,jak bylo řečeno.Čtu kolik za to může dostat let ,nevím není to přece jenom trochu moc.Nevím co tu maminku vedlo k tomuto počinu,ale možná bude tomu kloučkovi lépe u adoptivních rodičů........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání