Hereckou kariéru mužného Jana Kanyzy odstartoval v roce 1969 film Utrpení mladého boháčka. Následuje řada filmů a seriálů – například Létající Čestmír, My všichni školou povinní nebo Hříchy pro pátera Knoxe. Obzvláště Kanyzovy fanynky pak vzpomínají na jeho roli v seriálu 30 případů majora Zemana, kde se herec objevil polonahý s postavou kulturisty.

Velkou popularitu mu pak obstaral i novácký seriál Hospoda. Jenže právě seriál Hospoda byl pak na dlouhou dobu to poslední, co slavného herce potkalo. V roce 2005 kolem Kanyzy propukla největší aféra jeho života. Podle svazků StB měl herec s tajnou komunistickou policií spolupracovat a donášet na své kolegy. Estébáci přes Kanyzu měli získávat informace například na Pavla Landovského, Jiřího Kodeta nebo třeba Vítězslava Jandáka.

Fotogalerie
1 fotografie

„Je to nesmysl. Nikdy jsem na nikoho nepráskal,“ důrazně se ohradil Kanyza. Jenže to příliš nepomáhá. Někteří kolegové herce tvrdě odsoudí. Kanyza celou kauzu sice dává k soudu, který mu v roce 2007 dává za pravdu, ale psychicky se ocitá na dně. „Nemám práci, nemám skoro z čeho žít,“ stěžuje si zhroucený herec.

Před světem utíká na svou chalupu v Krkonoších a na herectví úplně rezignuje. „Už nikdy nebudu hrát, chci se věnovat jen malování,“ vzkazuje. A jeho nejbližší přátelé se obávají i o jeho život. „Kdo si neprožil takové peklo, tak netuší, čím jsem prošel. Byly chvíle, kdy jsem si říkal, jestli mám takovýhle život vůbec zapotřebí,“ přiznává později herec. Zdálo se, že jeho fanoušci ho v nějakých nových rolích už neuvidí.

Jenže Kanyza dostává nabídku, kterou prostě v Česku nejde odmítnout. Role v nejsledovanějším tuzemském seriálu Ordinace v růžové zahradě je pro každého takové terno, že i Kanyza svolí se svým návratem na obrazovku. „Je mi ctí, že mohu nasednout do tak dobře rozjetého vlaku,“ říká spokojeně. Doba, kdy kvůli podezření ze spolupráce s StB, nemohl zavadit o práci a skončil téměř bez peněz, je definitivně pryč. Z Kanyzy se stává jeden z nejlépe placených českých herců.