Módu městských vozů s vyšší pozicí za volantem odstartoval před lety Nissan Qashqai, který v současnosti čelí nástupu konkurenčních vozů, o nichž si taky člověk myslí, že jsou to drahé čtyřkolky. Blesk představí ty s cenou do půl milionu korun.

Škoda Yeti

ŠKODA YETI
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Mladoboleslavské 4,2 m dlouhé auto s robustními tvary má poměrně krabicovité tvary, což může být jen ku prospěchu při běžném využívání podobného auta. Zcela jednoduše lze yetiho charakterizovat jako typickou škodovku. Žádné výstřelky a nadčasovost, to jsou dva hlavní rysy. I když yeti s pohonem všech kol nemá problémy zvládnout lehčí terén, nás zajímá verze s pohonem pouze přední nápravy, pro kterou je určen nový přeplňovaný čtyřválec 1,2 TSI o výkonu 77 kW, tedy 105 koní a naftový 2,0 TDI CR (110 koní). V každém případě oceníte praktický pětimístný interiér.

Zavazadlový prostor: 510 l
Cena: od 362 800 Kč

Hyundai ix35

HYUNDAI IX35
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Hitem letošní sezony je jihokorejské ix35 s pohonem předních kol a zážehovou šestnáctistovkou od výkonu 140 koní. Hyundai se od svého uvedení na trh velmi dobře prodává a může za to nejen jeho atraktivní vzhled, ale i kvalita zpracování i velikost interiéru. Nový ix35 je delší, širší a nižší než jeho předchůdce Hyundai Tucson a jeho rozvor byl prodloužen o 10 mm na 2640 mm.

Zavazadlový prostor: 591 l
Cena: 409 900 Kč

Nissan Qashqai

NISSAN QUASHQAI
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Prošel letos omlazovací kúrou a v Česku bude k dispozici ve čtyřech úrovních výbavy. Asi nejvýraznější vizuální změna nové verze se dotkla přední části vozu a úprav na zadním výklopném víku.

Uvnitř má přehledněji uspořádaný design přístrojů a přepracován byl i palubní počítač. Jeho LCD obrazovka ukazuje například spotřebu paliva, počet ujetých km, čas, nastavení tempomatu a omezovače rychlosti. Poměrně bohatá standardní výbava v základní verzi obsahuje 6 airbagů, ESP, palubní počítač, klimatizaci, rádio a CD přehrávač s ovládáním na volantu.

Zavazadlový prostor: 410 l
Cena: 464 900 Kč

Peugeot 3008

PEUGEOT 3008
Autor: archiv Jaroslava Vavery

Kombinuje několikero karosářských variant a patří tedy ke klasickým crossoverům. Přesto má výhradně poháněnu přední nápravu, přičemž jeho lepší trakci v lehkém terénu vylepšuje systém Grip Control. Ten reguluje prokluz poháněných kol v případě potřeby.

Výhodou je prostorný a variabilní interiér s vyšší pozicí za volantem a zajímavě vyvedenou přístrojovou deskou, která obklopuje řidiče. Ve výbavě můžete mít i zajímavě řešený head-up displej, který promítá všechny důležité informace o jízdě do prostoru před čelní sklo. Základní verze se prodává s motorem 1,6 16V o výkonu 120 koní.

Zavazadlový prostor: 512 l
Cena: 479 900 Kč