Jestliže máte „vapku“, je to ideální možnost, jak se prachu zbavit. Jestli ne, tak ho opláchněte vydatným množstvím vody, pak použijte šampon a opět důkladně opláchněte. „Jestliže najdete na karoserii místa, kde ulpívají hrubší nečistoty, je dobré je odstanit speciálním sprejem s modelínou, do které se všechny nabalí a neohrozí lak při mytí. Jde to ale jen na malé části, nikoli na celé auto,“ řekli Blesku odborníci ze Sonaxu.

Může popílek poškodit vaše auto, pokud musíte během spadu jet? Zeptali jsme se ve Škodovce. „Není důvod se obávat, auta prošla testy i v náročných podmínkách pouště, kde je také velmi jemný písek a tak jsme si jisti, že jim sopečný popílek neuškodí,“ řekl Blesku tiskový mluvnčí automobilky Evžen Krauskopf.

Jen pokud by bylo popílku tolik, že by vytvořil souvislejší vrstvu, je třeba brát v úvahu, že je kluzký. Nikdy ho také nestírejte ze skel bez dostatečného ostříknutí – suchý by mohl skla pošrábat. Je dobré vypnout ventilaci a uzavřít pečlivě okénka.

Nejezděte, pokud nemusíte

Mezinárodní síť pro rizika spojená se sopečnou aktivitou, vydala pro přímo ohrožené oblasti několik rad i pro motoristy:

  • · pokud padá hodně popela, nejezděte
  • · pokud v nutných případech musíte, pak vždy s rozsvícenými světly a pomalu, abyste prach co nejméně rozfoukali – důvodem je také to, že prach velmi klouže
  • · mejte s sebou velkou zásobu vody na čelní skla, která musíte pečlivě omývat i během cesty
  • · pokud jste najeli během spadu dlouhou cestu, nechejte si překontrolovat filtry a brzdovou soustavu. Je dobré vyčistit je stlačeným vzduchem.
  • · Popílek by se měl odstranit nejen z motorového prostoru, ale i čalounění a sedadel, samozřejmě i ze zavazadlového prostoru a místa pro rezervu.