Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lidl stahuje rakouské tvarůžky kvůli listerióze

Lidl
Lidl  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2010
23:02

Obchodní řetězec Lidl stahuje z prodeje mléčný výrobek s názvem Jemné tvarůžky rakouské značky Reinhardshof. Při analýzách byl ve vzorcích sýru zjištěn výskyt bakterie listérie.

Informovala o tom Sandra Kipeťová ze společnosti Lidl.

Čtěte také:
Čokolády Figaro mají salmonelu

Zvýšená hodnota listérií překročila podle kontrolorů povolené hodnoty. Zákazníci by neměli sýr konzumovat. Pokud výrobek přinesou zpět do některé z prodejen, budou jim vráceny peníze. Na podnět řetězce Lidl stáhl výrobek z trhu i rakouský dodavatel Prolactal GmbH, Hartberg.

Listérie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. U těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, třeba po transplantaci, a u lidí s rakovinou nebo HIV/AIDS ale způsobuje onemocnění.

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listérii v Česku řádově desítky lidí.

hihihi ( 25. ledna 2010 01:23 )

jistější žrát v budoucnu vlastní hov*na,aby měl člověk jistotu,že když už zhebne,tak jedině z důvodu,že už ho začal pořádně sr*át život.

sakra ( 24. ledna 2010 16:08 )

Cizina nás krmí hůř než prasata.

karlos ( 24. ledna 2010 08:10 )

Týká se i dezerťáku a jiných zrajících sýrů.Dezerťák stál 0,90 haléřů,ale voněl,jak za stovku.A dnes,hamba plut.

karlos ( 24. ledna 2010 08:08 )

EU nám zku..ila naše tvarůžky/už ani nesmrdí,vybledlá barva/a ještě tady dovážejí humus z venku.Prosím o obnovu výrobního postupu,při výrobě tvarůžek.

Zobrazit celou diskusi