Kombat T98 je totiž na rozdíl od nich opravdu obrněné vozidlo, kterým neprojdou ani střely z těžkého kulometu a raketometu. Tvůrci chtěli navíc luxusní provedení vozu obohatit o unikát – interiér plánovali potáhnout kůží z velrybího penisu. Pak ale zasáhli ochránci přírody v čele s americkou sexbombou Pamelou Anderson.

Základní model vozidla Kombat T98 váží 3,75 tuny, některé modely s odolnější karoserií váží i přes 5 tun. Velké hmotnosti se nelze divit. Karoserie tohoto obrněnce dosahuje v některých místech tloušťky až sedm centimetrů a neprojde jí ani střela z těžkého kulometu nebo raketometu. Kulky s přehledem zastaví i skla automobilu, která mají tloušťku pět centimetrů.

Těžké obrněné monstrum z Lotyšska přitom není žádný pomalý a nemotorný slimák. Díky benzinovému osmiválci Vortec s objemem 8,1 litrů dokáže uhánět rychlostí až 180 kilometrů za hodinu. Je jasné, že takto vybavený vůz nebude mít vůbec malou spotřebu. Různé testy vozidla ukázaly, že spotřeba se pohybuje kolem 22 litrů benzinu na sto kilometrů. Pro palivo je připravena nádrž o objemu 140 litrů. Vozidlo lze přitom natankovat z obou stran.

Fotogalerie
3 fotografie

Velryby byly v ohrožení

Cena základního modelu se pohybuje kolem dvou a půl milionů korun. Verze s odolnější karoserií a luxusnější výbavou pak vyjde na 4,5 milionu korun. Kombat T98 je přitom dost vzácný, modelů roku 2009 se vyrobilo pouze 100 kusů. Letos firma Dartz připravuje navíc uvést na trh speciální verzi Kombatu T98 pojmenovanou Prombron Monaco Red Diamont Edition.

Tento speciální kousek v ceně 27 milionů korun bude mít palubní přístroje obložené diamanty a rubíny, pozlacená okna, výfuk vyrobený z wolframu a další luxusní doplňky, včetně tří láhví vodky značky RussoBaltique, která je nejdražší na světě. Výrobci luxusní verze automobilu také uvažovali, že sedačky potáhnou kůží vyrobenou z velrybích penisů. Po nátlaku Greenpiece a různých ekologických aktivistů, včetně bývalé hvězdy seriálu Pobřežní hlídka Pamely Anderson, však nakonec od záměru upustili.