Iveta Bartošová prožívá zřejmě nejtěžší období svého života. V soukromé oblasti se jí zcela zhroutilo krátké manželství s producentem Jiřím Pomeje, a tak chtěla úspěchu dosáhnout alespoň na poli uměleckém.

Fotogalerie
1 fotografie

Jenže její ambiciózní předvánoční desce Když ticho zpívá, která byla vydána čtrnáct dní před koncem loňského roku, stačilo i tak krátké období existence k tomu, aby suverénně vyhrála v anketě o Nejhorší desku roku 2009.

„Ankety se zúčastnilo téměř šedesát tisíc fanoušků a album Když ticho zpívá od Ivety Bartošové získalo přes padesát jedna procent všech hlasů,“ prozradili Blesk.cz organizátoři ankety. Strašlivé jsou i recenze na novou desku Bartošové. Jejich hodnocení se obvykle pohybuje v rozmezí nula až deset procent a nezřídka se v textu objevují spojení jako „to není deska, ale parodie“ nebo „zpěv Bartošové asi nejvíce připomíná skřípající zvuky z hororu Noční můra v Elm Street“.

Hluboko za očekáváním zůstávají i výsledky prodeje. Album sice stojí pouhých čtyřicet devět korun, ale nedá se koupit v běžných obchodech s hudbou. K dostání je většinou pouze na novinových stáncích. „Pár kousků jsme prodali, ale rozhodně to není žádný prodejní trhák. Čekali jsme od toho víc,“ prozradila Blesk.cz prodavačka z tabáku v pražských Holešovicích.

A někteří z těch, kteří si Když ticho zpívá koupili, obviňují Bartošovou dokonce z podvodu. „Iveta slibovala, že jde o normální desku. Jenže to není pravda. Všechny písničky jsou na desce dvakrát. Jednou zpívá Iveta a podruhé je to instrumentální verze. Ve výsledku tam tak Bartošová zpívá jen necelých dvacet minut. A to normální deska rozhodně není,“ rozčilují se v internetových diskuzích hudební fanoušci.

Iveta však dál trvá na svém. „Ta deska je strašně krásná. Je to možná nejdůležitější album v mé kariéře a já jsem na něj hrdá,“ myslí si Bartošová. A v neposlední řadě je pak její nové album propadákem i na video serveru Youtube. Zatímco klipy ostatních českých interpretů mají počty shlédnutí v řádů stovek tisíc, klip Když ticho zpívá tam zatím vidělo pouhých pět tisíc diváků.