Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mladík (16) se chtěl upálit, muž ho uhasil vlastni bundou!

Autor: zb - 
4. prosince 2009
15:33

V hořící pochodeň se změnil mladík (16), který se sám polil hořlavinou a zapálil se. Stalo se tak na parkovišti před bytovkami v Dolním Žandově na Chebsku.

Život chlapci zachránil profesionální hasič Miroslav Hedbávný (35), který byl náhodou na místě neštěstí. Neváhal, strhl ze sebe bundu, šlehající plameny s klukova těla udusil a o hocha se staral celou dobu než přijela sanitka záchranky.

„David stál venku před domem a křičel. Pojďte ven, podívejte se. Já se zapálím. Myslela jsem si, že si dělá srandu. Najednou u hlavy něčím škrtl. Nevím jestli to byly sirky nebo zapalovač. Vyšlehly plameny a on začal hořet. Hlavu, horní část těla a ruce měl ihned v plamenech,“ popsala začátek dramatu sousedka Iveta Pištová (25).

Hoch měl štěstí, že opodál se náhodou nacházel profesionální hasič Miroslav Hedbávný, který slouží na stanici u drážních hasičů v Chebu. Starostka ho totiž požádala, aby u bytovek odchytil zbídačelého vlčáka. „Když jsem se nad psem skláněl, uslyšel jsem strašný výkřik. Zvedl jsem hlavu a uviděl jsem najednou takovou jasnou záři. Vzápětí mi došlo, že tam hoří člověk,“ popsal Hedbávný. Neváhal a ihned vyrazil na pomoc. Ještě v běhu ze sebe strhl zimní bundu. „On ležel na zemi, křičel bolestí. Připlácl jsem na něj bundu a plameny uhasil,“ dodal Hedbávný.

Celých deset minut, než přijela sanitka záchranky z Mariánských Lázní, se snažil o těžce popáleného hocha starat. Na zemi hocha položil do stabilizované polohy. „Přikryl jsem ho dekou, kterou lidé přinesli. Kluk si ztěžoval na ukrutnou bolest. Snažil jsem se s ním pořád mluvit, ale on postupně upadal do šoku. Hlídal jsem mu tep a kontroloval jestli dýchá,“ vzpomíná Hedbávný. „Mladík měl popálený hrudník, hlavu a ruce,“ popsal zranění Lukáš Hutta z karlovarské záchranky. Chlapec byl v kritickém stavu a hasiči se chystali připravit místo pro přistání vrtulníku, který by jej dopravil do nemocnice v Praze. „Bohužel hustá mlha neumožnila přistání helikoptéry a převoz do pražské nemocnice na Vinohradech musela zajistit sanitka,“ uvedla mluvčí karlovarských krajských hasičů Alena Ryvolová.

Mladík teď bojuje o svůj život na jednotce intenzivní péče v popáleninovém centru nemocnice na Vinohradech v Praze. „Je napojený na plicní ventilaci. Má popáleniny na 54 procentech těla,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková. Na místě tragédie zasahovali dvě sanitky záchranky. Když maminka popáleného hocha běžela z bytu ke svému zraněnému synovi, zkolabovala na chodbě pár metrů před domovními dveřmi. Proto musela z Chebu vyrazit druhá sanitka. Ta jí odvezla do nemocnice. Domů se hochova maminka vrátila včera kolem poledne. Zhroucenou a plačící jí do bytu doprovázeli příbuzní.

Motiv jednání mladíka prošetřuje policie. „Podle svědků se hoch polil a zapálil sám,“ uvedla mluvčí chebské policie Martina Hrušková. Sousedé teď spekulují, proč to udělal. „Byl často v pasťáku. Odtud stále utíkal domů,“ řekla Zdeňka Kratochvílová. „Už loni chtěl spáchat sebevraždu. Tehdy utekl z ústavu a když si pro něho domů přišli policisté, tak chtěl vyskočit z okna v druhém patře. Museli ho strhnout zpět do bytu,“ řekl Blesku jeden ze sousedů, který si ale nepřál zveřejnit své jméno. „Ten den dopoledne tady v bytovce také byli policisté. Jestli si šli pro něj, nevím. Večer se pak kluk zapálil. Vím, že David ale pořád utíkal z výchovného ústavu domů. Je možné, že to třeba udělal proto, že zpět do ústavu nechtěl. Kdoví. To ví jen on,“ dodal soused.

hedbavicko ( 4. prosince 2009 20:16 )

Tak ta skončila v kontejneru.

valdis ( 4. prosince 2009 18:35 )

Jak dopadla bunda, doufam, že je ji nic nestalo !!

ressi ( 4. prosince 2009 18:17 )

Zrovna dneska ma muj bracha narozeniny - 16 let. držím palečky at se uzdraví

mouse ( 4. prosince 2009 17:56 )

nic moc proti tomu co ho teprv čeká

bara ( 4. prosince 2009 17:09 )

hrůza, děs. K tomu se nedá nic říct, jen to, že moc toho chlapce lituju, co musel prožívat, když sáhl k tak zoufalému činu?

Zobrazit celou diskusi