Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékaři: Bojujeme se zmutovanou chřipkou

Fotografie
Prasečí chřipka  (Autor: internal)
Autor: luc, shp, ČTK - 
30. listopadu 2009
06:22

Prasečí chřipka dělá lékařům stále větší starosti! Počet nemocných stoupá a teď už se i v Evropě objevila nová hrozba: Mutace sezonní a prasečí chřipky!

První případy zaznamenali virologové ve Spojených státech, Číně Norsku i Velké Británii. Co to pro pacienty znamená? Podle lékařů mnohem větší ohrožení.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Co způsobuje tato mutace? Může se dostat do nižších stupňů dýchacího traktu a vyvolat mnohem závažnější postižení dýchacích orgánů a plic. Odborníci ale tvrdí, že tolik kritizované a diskutované očkování by mělo lidi chránit i před touto formou. Prasečí chřipka si vyžádala životy už devíti Čechů, zatím poslední obětí je Češka (†33), která v pátek zemřela ve slovenském Popradu.

Téměř osm stovek lidí v republice je nakažených. Další české nemocnice už proto přijímají preventivní opatření a zakazují návštěvy u pacientů. Například pražská nemocnice v Motole o víkendu uzavřela pneumologickou kliniku. Uzavření je preventivní, protože pneumologická klinika je krizovým místem, kde budou první potenciální pacienti,“ řekla mluvčí Motola Eva Jurinová.

Zatímco pacientů s prasečí chřipkou už teď stále přibývá, to nejhorší bohužel podle všeho teprve přijde. Podle epidemiologů totiž u nás prasečí chřipka rozehrála teprve úvodní kolo!

„První pandemická vlna této chřipky u nás i v Evropě začíná. Nemůžeme zcela přesně říci, co bude za čtvrt roku. Z historie však víme, že pandemie přichází ve dvou vlnách,“ komentovala situaci pro server idnes.cz epidemioložka Martina Havlíčková.

Slovensko otevřelo hranici

Slovensko v neděli otevřelo hraniční přechod Ubľa s Ukrajinou. Provoz na hranici byl několik týdnů omezený kvůli chřipkové epidemie na Ukrajině. Přechody Vyšné Nemecké a Ubľa mohou používat pouze motoristé, pěšky je přechod na Ukrajinu nadále nemožný. O zmírnění opatření včera rozhodl slovenský hlavní hygienik Ivan Rovný. Celníci i policisté musí nadále nosit roušky a rukavice a jakmile uvidí, že nějaký člověk jeví příznaky chřipky, odepřou mu vstup do země.

zitasip ( 1. prosince 2009 13:27 )

Proto, že mám slabou alergickou astmu, tak jsem byla vybrána mezi očkovaných lidí. Radila jsem se se svým ošetřujícím lékařem - odborníkem přes plícní a ten mě ubezpečil, že se není zase až tak čeho bát. Prý je to chřipka jako každá jiná, jenom je víc medializovaná. Dnes jsem byla očkování vrátit a praktická paní doktorka mi moji volbu jenom schválila. Prý se necháva očkovat jenom málo lidí, všichni to vracejí. A říkala, že vzhledem k následkům, které může očkování mít se nedaly očkovat ani ona a sestřička a to jsou vlastně v přímem ohroženi. Myslím, že je to skutečně jenom honba farmaceutických firem za penězi a nedivila bych se, kdyby samy ty viry dávaly do oběhu. V dnešní době se nedivím už ničemu. Měli by jsme přestat koukat na negatívní televizní zpráva a číst noviny, hodit se do klidu, pojídat ovoce a zeleninu a připravovat se na Vánoce. Negativní až poplašné zprávy nám jenom ubírají energii a oslabují nás. Proto buďte všichni zdrávi a hlavně klid a nohy v teple.

alcinka ( 1. prosince 2009 09:34 )

Ten vztek a nenávist chceš se napapat?a čokuješ?asi máš ráda čokoládku, přirozené antidepresivum Ti jen prospěje

alcinka ( 1. prosince 2009 09:32 )

alcinka ( 1. prosince 2009 09:32 )

gogo ( 30. listopadu 2009 20:04 )

Přesně tak giovannko. Jen techn. poznámka : každý z nás se občas překlepne, ale Tvůj příspěvek bude jistě ještě důvěryhodnější, když si ho před odesláním po sobě jednou přečteš... Hezký večer...

Zobrazit celou diskusi