Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Extremisté: Cvičili se na teroristický útok!

Jeden ze zadržených neonacistů
Jeden ze zadržených neonacistů  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, pal - 
23. října 2009
19:52

Po středečních domovních prohlídkách obvinili policisté 18 pravicových extremistů. Ti se podle nich cvičili k útoku na významné budovy a osoby! Zatím se však z těchto činů zodpovídat nebudou.

Dva z nich, muž a žena, jsou ve vazbě. Policie původně zadržela 24 lidí. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Šlachta uvedl, že je to podle jeho informací vůbec poprvé, kdy policisté podezírali stoupence krajní pravice z přípravy teroristického útoku. Mezi jejich možné cíle podle dřívějšího podezření detektivů mohly patřit strategické objekty, jako jsou elektrárny nebo podniky, řekl. Nakonec kvůli tomu obviněni nebyli. Šlachta nevyloučil, že se tak v budoucnu nestane, ukáže to podle něho další vyšetřování. Doplnil, že celkový počet obviněných i rozsah obvinění nemusí být konečný.

Středeční zásah se podle Šlachty týkal tří různých trestních věcí. V prvním případě policie zadržela v Táboře, Praze, Dobříši a dalších několika městech 12 lidí, kteří mají údajně vazbu na ultrapravicovou militantní organizaci White justice. "Jedná se o výběrovou organizaci, která došla k závěru, že šíření pravicové ideologie nenásilnou formou je neúčinné a je nutné je řešit formou násilnou," uvedl Šlachta. Podle ÚOOZ je White justice propojena s neonacistickým Národním odporem.

Z 12 lidí policie obvinila deset, mezi nimi jsou i tři mladiství. Detektivové je viní z toho, že opakovaně pod přezdívkami přispívali na web White justice a na internetu umísťovali "listinné a obrazové materiály s projevy podporujícími myšlenky a odkaz třetí říše".

sakra ( 24. října 2009 11:21 )

20 let čumíte na tuto "skupinu" extrémistů a nic neděláte. Teď jste se probudili? To je podle vás ta "demokracie"?

nika ( 24. října 2009 09:05 )

Mám zjištěno a názor měnit nebudu.Všechnu tu nacistickou verbež zničit jako šváby

10min ( 24. října 2009 00:17 )

Zjisti si o co jde, až potom vykřikuj !

nika ( 23. října 2009 22:08 )

Všechny extremisty, nácky i ostatní dementní havěť nejlépe zabít, zakopat a pochcat !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání