Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci se dušují: Vyšší daň potraviny nezdraží

Ing. Eduard Janota.
Ing. Eduard Janota.  (Autor: ČTK)
Autor: Tomáš Belica - 
1. října 2009
05:00

Jak se Janotův úsporný balíček projeví v životě každého z nás? Blesk v novém seriálu mapuje jeho možné dopady a tentokrát má dobrou zprávu. I když DPH u potravin stoupne z 9 % na 10 %, podle odborníků to kapsa zákazníka od ledna téměř nepocítí. Zdražování prý zabrání krize a velká konkurence obchodních řetězců.

„To je na recesi jediná dobrá věc, že se ceny nezvyšují,“ říká analytik Cyrrus Marek Hatlapatka. Potvrzuje to i včerejší statistika z EU, kde ceny opět během měsíce klesly. Ani chystané zvýšení DPH o procento se do cen potravin podle Hatlapatky nepromítne. „Jednak to zvýšení je velmi malé, a pak jsme uprostřed recese. Spotřeba domácností není silná a obchodníci to vědí,“ tvrdí Hatlapatka. Pokud se někdo rozhodne zvyšovat marže, může to podle něj obchodníkovi způsobit odliv klientů.

S tím, že zdražovat by se nemělo, souhlasí také zemědělský analytik Antonín Hrbek. „V zemědělství je přetlak, ceny jsou propadlé. Zdražovat by zemědělci neměli, protože by neprodávali,“ domnívá se Hrbek. Když už něco zdraží, tak to nebude kvůli DPH, ale kvůli ceně na mezinárodních trzích. To je případ cukru, který je právě teď nejdražší za 30 let. Kvůli tomu mohou podle šéfa Agrární komory Jana Veleby zdražit i výrobky z cukru. „Záležet bude samozřejmě na cenách, za jaké cukr dovezeme,“ řekl Veleba. Mluvčí společnosti Coca-Cola Milan Luzum se zatím k možnému zdražení odmítl vyjádřit: „V tuto chvíli ještě nevíme, zda a jaký vliv budou mít všechny externí faktory na naše náklady,“ sdělil mluvčí společnosti Coca-Cola Milan Luzum.

404891:gallery:true:true

 

unius ( 1. října 2009 21:37 )

cau lidi, mrknete na tenhle clanek !! http://tojesila.cz/cz/s16/KAUZA-TOSKANA/c1596-Pujcena-lod-Pershing-64/n2195-Kolik-Topolanek-utratil- za-pronajem-Pershingu-64-se-asi

sakra ( 1. října 2009 14:13 )

Janotka, Hatlapatka atd. těm není možné věřit ani pozdrav. Takových "odborníků" tu máme habaděj!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa