Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zbyněk: Ve dvanácti je mistrem Evropy!

Autor: Jana Chmelíková - 
27. září 2009
05:00

Zbyněk Kobián (12) vypadá jako normální kluk. Od většiny svých vrstevníků se ale liší: všechen volný čas věnuje tréninkům na motorce. Od sedmi let totiž závodně jezdí motocros. V květnu se stal dokonce mistrem Evropy. Pak ale přesedlal na trochu jiný sport, ze kterého se tají dech. Freestyle motocros.

Zbyněk na motorce poprvé seděl v pěti letech, když mu ji půjčil kamarád. Když se tenkrát poprvé projel po polní cestě, do motorek se zamiloval. Tátovi Zbyňkovi (42) proto nezbylo, než mu motorku pořídit.

Čerčany, kolébka motocrosu?
Zbyněk pochází z Čerčan a o to jednodušší byla jeho cesta nejen k motorkám. Z nedaleké vesnice Pyšely totiž pochází Petr Pilát mladší, který je ve svých sedmnácti letech legendou českého FMX. Od čtrnácti je zapsaný v Guinnessově knize rekordů, jako nejmladší na světě skočil backflip neboli salto. Malý Zbyněk ho zná od malička a když se letos v půlce dubna rozhodl poprvé skočit z rampy, nebyl u toho nikdo jiný než Petr. „Petrovi a jeho rodině vděčíme za hodně. Kdyby jich nebylo, nebyl by Zbyněk dneska zdaleka tak dobrý,“ říká Zbyněk starší. Ten má přímo v Čerčanech tréninkový areál s několika rampami, doskočištěm i molitanovou jámou, do které se cvičí náročnější triky.

Na motorce i se sádrou
První závody v klasickém motocrossu jel Zbyněk už po půl roce trénování. Tehdy to ještě nedopadlo úplně nejlépe, v loňské sezoně už na krajských přeborech takřka neměl konkurenci. Loňský rok pro něj byl vůbec úspěšný. Kromě ceny Talent roku 2008 vyhrál nespočet závodů. „Nejvíc si asi vážím zlata z Mezinárodního mistrovství Slovenska a Maďarska. Na mistrovství Maďarska jsem skončil celkově druhý, a to jsem nejel dvě rozjížďky,“ říká. Motocros má ale i své stinné stránky a těmi jsou úrazy. I když to tak nevypadá, klasický motocros je mnohem nebezpečnější než freestylový, což potvrzuje většina jezdců. Zbyněk si to vyzkoušel na vlastní kůži, když si před dvěma lety na motorce zlomil holenní i lýtkovou kost. To ho na čtyři měsíce vyřadilo z tréninků i závodů. „Když mě noha pak už nebolela, tak jsem stejně na motorce jezdil i se sádrou. Ale samozřejmě jenom na poli nebo tak,“ směje se Zbyněk.

Mámě to radši neřekli
Každého, kdo vidí skákat takhle malého kluka, hned napadne, co na to asi říkají rodiče. „Já jsem rád, že kluk něco dělá. Navíc je fakt šikovnej,“ usmívá se Zbyněk starší. A co na přechod k freestylovému motocrosu řekla máma? „Té jsme to nejdřív radši neřekli,“ říká Zbyněk mladší. Maminka Renata (39) ho ale v jezdění podporuje, jak to jenom jde. „To víte, že o něj mám strach. Ale člověk si to nesmí připouštět,“ říká starostlivě. „Občas s nimi jezdím i na závody, babičky ho podporují většinou jenom z domova. Ale běda, jak hned nevoláme, jak Zbyněk dopadl a jestli se mu něco nestalo,“ směje se. A jestli se Zbyněk bojí? Na odpovědi se shoduje se svým učitelem Petrem Pilátem: „Kdybych se bál, tak skákat nemůžu.“ Oba dva ale ke sportu pociťují respekt. Obzvlášť Petr, který po úrazu skončil na dva měsíce v umělém spánku s rozlámanými žebry a vnitřním krvácením. Půl roku na to už byl ale na motorce zpátky. „Já si ten pád moc nepamatuju a když mě probudili, tak už mě bolela jen ta žebra,“ vzpomíná.


Drahý sport?
Jako každý sport, který se dělá na vrcholové úrovni, i motocross stojí nemalé peníze. Každý závodník musí mít minimálně dvě motorky, kdyby se jedna porouchala. K tomu potřebuje kombinézu, boty, chrániče, přilbu... Samotná motorka (Zbyněk teď jezdí v kubatuře 85 cm3) stojí necelých 130 tisíc, k té se musí dokoupit ještě speciální výfuk, řidítka, kola. „Na každý závod je potřeba mít obě gumy nové, u těch důležitých i na rozjížďky,“ vysvětluje Zbyňkův táta. A na kolik ho synův sport ročně přijde? „To se ani neptejte. Já to radši ani nepočítám,“ říká. „Naštěstí je Zbyněk tak dobrý, že už máme sponzora,“ dodává Zbyněk starší.

Školu občas nestíhá
Loňské úspěchy na závodech se trochu podepsaly na Zbyňkově školní docházce. Příprava byla opravdu náročná a ve škole poměrně dost zameškal. „Na motocros jsem trénoval dvakrát až třikrát týdně, o víkendech jsme jezdili po závodech. Bylo toho docela dost,“ vzpomíná Zbyněk na loňskou sezonu. Ke sportu patří i speciální režim. Zbyněk si musí hlídat váhu, každý rok podstupuje lékařskou prohlídku, aby dostal licenci na novou sezonu. Letos už sice skáče a závody moc nejezdí, i tak ale prázdniny neměl takřka žádné. Pořád byl někde na motorce. „Mně to ale rozhodně vůbec nevadí,“ říká spokojeně Zbyněk.

Zbyňkovy úspěchy
2. místo mistrovství ČR
1. místo mistrovství SR
1. místo mezinárodní mistrovství Slovenska a Maďarska
1. místo Buell Cup 2008
1. místo mistrovství Evropy (I. M. B. A.) – Kozmice
2. místo mistrovství Maďarska
Talent roku 2008

polly ( 28. září 2009 12:26 )

....ale i mistr se jednou sekne. Zřejmě nemá soudné rodiče, chudák, lituji ho.

Zobrazit celou diskusi