Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povodně v Turecku: 31 mrtvých, 8 pohřešovaných

Autor: ČTK - 
10. září 2009
10:53

Nejméně 31 lidí zahynulo v oblasti Istanbulu v severozápadním Turecku během dvoudenních záplav vyvolaných přívalovými dešti. Osm osob je nezvěstných.

"Náš kamarád uvízl v autě, když během okamžiku stoupla voda. Auto se naplnilo vodou a přestalo fungovalo. Dostali jsme ho ven jen díky pomoci rumpálu," sdělil agentuře Reuters očitý svědek Kamil Koskun.

Další lidé takové štěstí neměli, některé z obětí zahynuly právě ve svých vozech.

Podle tureckých meteorologů jsou současné přívalové deště v Turecku nejsilnější za posledních 80 let, hladina vodních toků stoupla o více než metr. Další déšť se podle předpovědi očekává v severozápadním Turecku ve čtvrtek.

"Je to katastrofa, k jaké dochází jednou za století. Na region Istanbulu napršela během jednoho dne a půl celá třetina ročního průměru srážek," řekl istanbulský guvernér Muammer Güler.

Těžce postižena je také infrastruktura. Zaplavena byla dálnice vedoucí z Istanbulu na Řecko a Bulharsko, i hlavní komunikace vedoucí na istanbulské mezinárodní letiště.

Právě na dálnici k letišti poblíž čtvrti Bašakšehir bylo ve středu odpoledne objeveno šest těl. Zahynuli zde mimo jiné tři řidiči kamionu, kteří spali v kabinách svých aut, hlídač parkoviště a místní rolník. V sousední čtvrti Halkali byla nalezena těla sedmi dělnic textilní továrny v převráceném mikrobusu, který je vezl.

Na Černém moři poblíž Kyliosu se v úterní bouři rozlomila nákladní loď pod kambodžskou vlajkou a potopila se. Jejích 12 členů posádky tvořených Ukrajinci, Gruzínci a Ázerbájdžánci zachránila turecká pobřežní stráž.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání