Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Volby v listopadu: Komu to uškodí, komu prospěje?

Komu by odložení voleb prospělo a komu naopak uškodilo?
Komu by odložení voleb prospělo a komu naopak uškodilo?  (Autor: red)
Autor: kb - 
7. září 2009
06:12

Smete-li Ústavní soud ve čtvrtek stížnost Miloše Melčáka ze stolu, půjdeme k urnám 9. a 10. října. Soud ale vůbec rozhodnout nemusí. Pak přijde na řadu změna ústavy a volby budou zřejmě o měsíc později.

Komu prospějí listopadové volby a komu ublíží?

ČSSD prosazuje i v případě změny ústavy spíš dřívější termín, ODS je spíš pro listopad. Podle politologa Tomáše Lebedy je ale posunutí voleb nevýhodné pro všechny strany: „Kampaně jsou již naplánované. O měsíc delší, to znamená větší náklady.“

ODS by ale zřejmě ráda ještě vylepšila své volební preference, které jí klesly, zatímco ČSSD má přesně opačný zájem. „ODS bude mít více času vymezit se vůči TOP 09 a navíc lidé už možná pozapomenou na Toskánskou aféru,“ soudí politolog Jan Kubáček. Jeho kolegyně Vladimíra Dvořáková ale upozorňuje i na to, že TOP 09 bere ODS nejvíc voličů. A tak čas z tohoto pohledu může hrát naopak proti ODS.

Co je pro ně výhodné

ODS: Listopad

Uplyne víc času od Toskánské aféry, kvůli které zřejmě ODS klesly preference. Bude záležet na tom, jak se bude strana chovat ve volební krizi a jestli jí TOP 09 už nevezme další voliče.

TOP 09: Listopad

Nová Kalouskova strana neměla tolik času na přípravu na volby, její preference letěly vzhůru, otázkou ale je, jestli ten »drajv« udrží a přijde ještě s novými tématy.

KDU-ČSL: Listopad

Lidovci začali prohrávat s TOP 09 a mohli by lhůtu navíc využít k tomu, aby se vůči nim víc vymezili. Šéf lidovců je právník, a tak má teď šanci zaujmout rozumným řešením krize.

KSČM: Oba termíny

Pro komunisty je posunutí voleb nepodstatné, jejich skalní a velmi disciplinovaný volič si prostě v kalendáři zakroužkuje jiné datum. Šéf strany teď navíc vystupuje jako ústavotvůrce.

ČSSD: Říjen

Ve volebních preferencích teď ČSSD opakovaně překonala ODS, měsíc navíc je tedy rizikem, že se přízeň voličů opět změní. Na druhou stranu jí ale neohrožuje nová strana TOP 09.

gogo ( 10. září 2009 23:10 )

Topolánek a jeho parta říjnové volby vyhrají a vše začne nanovo .... Protože Schwarzenberg, který se "postavil do čela" TOP 09 je vlastně jen loutka Kalouska oddaného Topolánkova přítele, který tahá za nitky této "nové" strany, která je tak vlastně jen odnoží ODS, protože můžete hádat dvakrát ke komu se Kalousek po volbách věrně přivine... TOP 09 je jen primitivním trojským koněm ODS ! TOP 09 má jen za úkol část voličů zmást, aby si naivně mysleli že se zde objevil nějaký úžasný kníže pán (něco jako blanický rytíř), který spasí tuto zem.... Opak bude bohužel pravdou... Schwarzenberg se zatím předvedl jako trapný politik, viz. na př. servilnost pro radar USA nebo pozvání amerických detektivů na Čunka. Uvidíme, kolik lidí se nechá opít tímto Schwarzenbergovým rohlíkem....

kakamilek ( 7. září 2009 09:54 )

Nejlepší vtipálcí jsou Komunisti."Zajistíme plnnou zaměstnanost a sociální jistoty".Potom Socani,že Jako vezmou Čezu ziski a rozdělej je mezi lid český.Jeden žasne,že jsou lidé,kteří jsou ochotní těmto hovadinám,v době kdy se očekává masivní propouštění,věřit .

drobek ( 7. září 2009 09:22 )

přesně

carr ( 7. září 2009 08:19 )

v této fázi hlavně těm, pro které jsou pořádány-PRO OBČANY. "politici" u nás politiku dělat neumí,o tom nás již mnohokrát přesvědčili. zato krást, uplácet, lobovat, podvádět-to umí skvěle.tento hnůj se neodstraní žádnými volbami, ale vidlemi.

Ford Henry ( 7. září 2009 08:17 )

Jediný kdo chce volby v říjnu je ČSSD. A je to logické. Když na nich pracují od doby co je Peťka těhotná. Tedy od zimy. Termín voleb byl naplánován podle termínu porodu. No logicky se Sexymozek šprajcuje, protože Peťka to další měsíce už nepodrží. A měsíc pozděj už si nikdo nevzpomene že byla těhotná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa