Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Volby 2009: Kdo objednal útok na Topolánka?

Tito muži zaútočili na Mirka Topolánka
Tito muži zaútočili na Mirka Topolánka  (Autor: ČTK)
Autor: Tomáš Belica - 
26. srpna 2009
05:17

Kdo chtěl, aby šéf ODS Mirek Topolánek přišel během kampaně k úrazu? A chtěl ho tím poškodit, nebo mu přilepšit? Při výslechu na policii útočníci ukázali na někoho z modrého týmu. Kdo to byl, zatím nechce zveřejnit ani policie, ani útočníci. ODS to ale má za nesmysl z dílny ČSSD.

Čtyři muži, kteří se policii přihlásili, nepochybují, že je angažoval někdo z ODS. „Je to zřejmé z toho, co měl na sobě, co říkal a jak se choval,“ řekla pro Tyden.cz jejich advokátka Klára Slámová. Zadavatel měl totiž mít na sobě tričko kampaně Léto s Topolem. Měl se pohybovat přímo na koupališti v Hustopečích jako organizátor. Podle Slámové se teď analyzují záběry, a proto se s policií domluvili, že jméno neprozradí.


-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-


„K tvrzení nějakého gangstera, který hází kameny do davu žen a dětí, se nehodlám vyjadřovat. Nejsem s prominutím přece tak blbej, abych si na to bral tričko Léto s Topolem,“ řekl Blesku jihomoravský volební manažer strany Zdeněk Mokrý. Útočníky v pondělí po výslechu policie bez obvinění propustila.


5 teorií o tom, kdo stál za útokem v Hustopečích

1. Někdo z Topolánkových lidí

Proč? Aby pohled na statečného mučedníka Topolánka překryl toskánskou aféru.

Pravděpodobnost: Byl-li zadavatel soudný, musel mít mrazení, aby se vše nevymklo z rukou a neskončilo vážným zraněním, snad by to naplánoval profesionálněji.

2. Někdo z Paroubkových lidí

Proč? Aby dokázal, že vajíčka létají i na Topolánka a nejen na šéfa ČSSD.

Pravděpodobnost: Zřejmě by to i osnovači z Lidového domu zorganizovali na vyšší úrovni, navíc by riskovali, že Topolánkovi přinese útok spíš body k dobru.

3. Někdo z nepřátelské frakce uvnitř ODS

Proč? Aby ukázal, že Topolánek má vášnivé odpůrce i mezi voliči ODS.

Pravděpodobnost: Museli si být vědomi toho, že útok, který už je pro většinu lidí za hranicí, může Topolánkovi spíš pomoci než ublížit.

4. Lidé napojení na politiky

Proč? Zájmová skupina napojená na politiky, lobbisty nebo dokonce podsvětí chce dokázat svou moc.

Pravděpodobnost: Politolog Jan Kubáček to považuje za nejreálnější variantu. Otázka ale je, jestli by zrovna tito lidé měli potřebu svou moc dokazovat tak hloupě.

5. Nikdo

Proč? Skupina výtržníků se nechala jen vyprovokovat nebo se chtěla předvést a až později vymyslela legendu o objednavateli.

Pravděpodobnost: Napovídal by tomu značný amatérismus akce i to, že útočníci o svém "chlebodárci" vědí tak málo. Ani jméno, ani kontakt, jen část odměny na dřevo...

gotzur ( 26. srpna 2009 10:36 )

jim teče do bot, tak se sami přihlásili a přišli s touhle historkou. I kdyby to byla pravda, tak jsou snad svéprávní. Nakonec budou ještě pro někoho za hrdiny.

bobina ( 26. srpna 2009 09:20 )

že rozbitý obličej měl již před tím,nežli se na pˇodium dostal. Drobné ošetřené ranky měl od dělostřeleckého prachu,který mu vlétl den před tím do obličeje. Potom jen stačilo strhnout si stroupek..... a senzace byla na světě! Odporný,prolhaný a sebestředný politik,který si nezaslouží aby se v politice pohyboval!

raskarkapak ( 26. srpna 2009 06:00 )

FBI,CIA,CI 5,KGB a BIS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa