Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letadlo se zřítilo do Otavy: Tři mrtví, dívka bojuje o život! Šlo o technickou závadu?

Autor: INT, lj - 
16. srpna 2009
19:27

AKTUALIZUJEME: Malé letadlo Cessna se zřítilo v neděli před desátou hodinou u Strakonic v kempu Podskalí do řeky Otavy. Při neštěstí zahynuli tři dospělí lidé. Pilot a manželský pár jsou po smrti, jejich dcera (10) bojuje o život! Může za nehodu technický problém?

"Šlo o malé motorové letadlo Cessna, které se zřítilo při vyhlídkovém letu. Zemřel pilot letadla, muž a žena," řekl Blesk.cz mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Desetiletá dcera bojuje o život.

Byli jste svědky celé tragédie? Volejte na 724 014 586. Svědectví, fotografie nebo video posílejte na online@blesk.cz

Desetiletou dívku převezl vrtulník nejprve do nemocnice v Českých Budějovicích. Odpoledne byla dívka převezana do pražské nemocnice v Motole. Je v kritickém stavu. Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové čeká dívku v noci operace. Má mnohočetné zlomeniny a vážné poranění plic!

Letadlo dopadlo na kameny ve břehu... Letadlo dopadlo na kameny ve břehu... | Foto - čtenář Blesk.cz

Zde došlo k zřícení letadla do řeky Otavy Zde došlo k zřícení letadla do řeky Otavy | Blesk.cz

Proč letadlo spadlo není jasné. Na místě se čeká na příjezd letecké inspekce, která začne hledat příčiny tragédie. Stroj je nyní z části ve vodě a z části na břehu. Je možné, že letadlo "škrtlo" o strom nad řekou a pak padalo kolmo do řeky - přímo na kajakářskou dráhu, jejíž překážky poničilo. Svědek, který nedaleko místa tragédie bydlí, řekl pro Blesk.cz, že se domnívá, že pilot se pokusil přistát na louce u řeky. Manévr se mu ale asi nezdařil.

Šéf strakonického aeroklubu František Přibil Strakonickému deníku sdělil, že letadlo řídil třiačtyřicetiletý zkušený pilot. „Nemohu vyloučit technickou závadu ani lidský faktor,“ řekl deníku Přibil. Letadlo prý ztratili z radaru minutu před přistáním.

Na místo se dostavil i inspektor pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Milan Pecník. „ Podle dosavadních indicií mohlo skutečně jít o vynechávání motoru,“ Strakonickému deníku Pecník.

Dívka plakala v letadle

Trenér vodních slalomářů z Roudnice nad Labem Aleš Sedlmaier, který nehodu viděl, Blesk.cz řekl: "Připravovali jsme dráhu pro závod, letadlo dopadlo vedle nás. Běželi jsme na místo a našli dívku v hrozném stavu. Sáhl jsme jí na krk a nahmatal tep. Pak plakala a volala maminku. Běželi jsme pro plovací vestu, že dalším lidem z letadla podložíme hlavu, aby se neutopili. Ale už to nemělo smysl," řekl zkušený vodák.

Na místě zasahoval vrtulník - desetiletou dívku odvezl do nemocnice Na místě zasahoval vrtulník - desetiletou dívku odvezl do nemocnice | Foto - čtenář Blesk.cz



Vyhlídkový let

Letadlo odstartovalo k vyhlídkovému letu po sedmé hodině ráno ze Sportovního letiště ve Strakonicích. Stroj patří místnímu aeroklubu.

Podle svědků se pilot Cessny snažil přistát na Otavě, ale zřítil se přímo mezi branky na kajakářské dráze.

Pády malých letadel v ČR od roku 2008

Během tří dnů je to už druhý pád Cessny u nás. V pátek havarovalo letadlo stejného typu v pražských Letňanech, nehoda si vyžádala čtyři zraněné. Ale malá letadla padají s děsivou pravidelností:

5. dubna 2008 - V Miroslavi na Znojemsku se zřítilo ultralehké letadlo. Po dopadu na zem zachvátily stroj plameny, pilot uhořel. Příčinou nehody byla chyba pilota, který nezvládl manévrování se strojem po výpadku motoru.

22. dubna 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo u Budišova nad Budišovkou na Opavsku. Stroj po nárazu na zem shořel, dva muži na jeho palubě zahynuli.

12. května 2008 - Osmadvacetiletý muž nepřežil pád motorového rogala u obce Topolná na Uherskohradišťsku.

9. června 2008 - Dva lidé zemřeli při nehodě ultralehkého letadla, které se zřítilo u Vokšic na Jičínsku. Příčinou nehody byla chyba pilota.

17. června 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo u Krásna na Sokolovsku. V jeho troskách zahynula dvoučlenná posádka. Pilot stroje měl v krvi 1,26 promile alkoholu.

16. července 2008 - Ultralehké letadlo spadlo na pole u Hradce Králové. V hořících troskách zahynul pilot letadla.

10. srpna 2008 - Nedaleko Svinců u Dolního Třebonína na Českokrumlovskuse zřítilo ultralehké letadlo, v němž zahynuli dva lidé; stroj začal po pádu hořet.

4. října 2008 - Na letišti v Hosíně u Českých Budějovic se zřítil větroň. V jeho troskách zahynul šestašedesátiletý uchazeč o pilotní průkaz, dvaačtyřicetiletý instruktor se těžce zranil.

21. října 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo nedaleko Hlubokých Dvorů na Brněnsku. Podle prvotních informací v jeho troskách zahynuli pilot a další člověk.

10. listopadu 2008 - U Slaného na Kladensku se zřítilo ultralehké letadlo. Jeden muž, pravděpodobně pilot, zahynul.

20. června 2009 - U chrudimského letiště se zřítilo malé sportovní letadlo, jeho pilot na místě zahynul. Z letadla typu Brigadýr L-60 před pádem stačili vyskočit tři parašutisti, kteří si skokem zachránili život. Letadlo po dopadu vzplálo.

cheeroke ( 16. srpna 2009 23:38 )

ale ma to co delat s profesionalitou, protoze ty dnesni stroje, uz jsou pekne vymakany.Je to zase vsechno jenom o penezich.Spolecnosti, ktere nabizeji pilotni prukazy, maji kriteria postavena tak, aby co nejvic lidi proslo, protoze potrebuji vydelavat.Co myslis, piloti nejsou zadny valecni veterani s mnoha naletanyma hodinama. A mimochodem, vic lidi ma dostatek penez na to, aby si mohli dovolit luxus letani, tak je i vic havarek, to je zakonity.

hani ( 16. srpna 2009 14:56 )

Musite mne potrestat za vse to. ANO. Presne mne. Jsem zila v Praze jenom trochu unor a brezen 2008. Byla v Ruzyne a vim co zerou v letadle. Dobre rozumim jak rychlo a snadne zabijet, roztrostit jakekoliv letadlo. Ne rozumim proc letuny ne mohou vysetrit zahady padu letadel. Moc lide, ktere ne maji vysoke skoly dobre vi co to je genetycka zbran. Kde koupit, jak pouzit a vydelat penize. Proto zriti jeste ne jedne letadlo a zabije moc lide. Ctete vic na biozbran.blog.cz Zitra myslim zmuzu tam neco napsat. Cestina pro mne to je hruza.

gogo ( 16. srpna 2009 14:38 )

Tak posílejte blesku fotky, posílejte, ať si to mohou diváci pořádně "vychutnat" !! Budeme předstírat soucit, lítost a mnout si ruce že se to nestalo nám ??? A pak nezapomeňte farizejové dát na místo neštěstí svíčky popřípadě plyšové hračky !

akrapaz ( 16. srpna 2009 13:37 )

To nemá s profesionalitou nic co dělat: tyhlety dnešní hadrolety skoro nic nevydrží, při větším závanu větru se to řítí k zemi.

Zobrazit celou diskusi