Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rada bývalého motorkáře: Neblázněte! Já jsem bez nohy!

Autor: Slávka Červená - 
2. srpna 2009
05:15

Hlavní tah, silnice I/50, v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku je víkendovým rájem motorkářů. Zároveň ale i jejich hrobem. Zabily se jich tu už desítky. Ačkoliv policie má oblast pod drobnohledem, tak jako včera při kontrolní akci, stále se tu umírá…

Před blázněním varuje i bývalý motorkář. Nehodu přežil, ale je beznohý.

„Děláme kontroly, ale co je to platné. V jednom dnu jsme tu přistihli i šest podnapilých motorkářů! To přece nejde,“ stěžuje si Josef Hnilička, šéf dopravního inspektorátu v Uherském Hradišti. Motorkáři ale mají bohužel jiný názor. „Když vás na úseku 12 kilometrů zastaví čtyřikrát, to je síla. Člověk má pocit, že nás chtějí odtud vystrnadit,“ řekl Blesku Karel N. (50) z Kyjovska.

Jiný názor než tito motorkáři má jejich bývalý kolega. Už nejezdí. Má totiž jen jednu nohu!

Černá statistika
Za první pololetí 2009 zemřelo na silnicích Česka 26 motorkářů. Loni za stejné období 35. V roce 2008 se nevrátilo domů z vyjížďky 71 fanoušků rychlých kol.

„Měl jsem to štěstí, že jsem přežil,“ řekl včera Nedělnímu Blesku svůj příběh u bistra Tramp někdejší milovník rychlých strojů, muž (31) ze Slovácka. „Na suzuki jsem letěl jako prase. Nevnímal jsem značku a najel do vyfrézované části silnice,“ vyprávěl. Pád byl drastický. Vypadalo to, že přijde o obě nohy. Pravou lékaři zachránili. Levou nejdříve amputovali po koleno a nakonec až u kyčle.

„Fyzicky jsem se z toho vzpamatovával rok, psychicky tři. Měl jsem roční dceru. Manželka mě moc podržela. Když jsem se z toho ale vylízal, tak jsem ji opustil,“ přiznal bývalý motorkář.

Nestál o zveřejnění jména. Chtěl dát jen radu. „Když sedáte na motorku, přemýšlejte! Nikdo se v tu chvíli nezamyslí nad možnými důsledky. I tragickými. Že se prostě jeden den už nemusíte vrátit z obyčejného výletu,“ radil svým následovníkům.

monjja ( 3. srpna 2009 12:27 )

Mám pocit, že dobrou radu neposlechne stejně nikdo, s těma motorkářema (NE VŠEMA, ale ruku na srdce, s drtivou většinou) je to jak s malejma harantama, nedělej to, nestrkej to tam, nejezdi rychle...vsadím se, že než přišel o nohu, tohle slyšel mockrát, no nemám pravdu? Já osobně je přímo nesnáším, nepotkala jsem na silnici žádného, co by jel předpisově...možná takový jsou, ale je jich tak málo, že to je jako by nebyli...chce to se opravdu nad sebou zamyslet a nejezdit jako prase...a totéž platí o motoristech, některý by zasloužili vytáhnout od volantu za flígr a zmlátit, že by na to do smrti nezapomněli...

Zobrazit celou diskusi