Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mladík (20) půjde za loupež 75 korun na tři roky do vězení!

Jak ušetřit?
Jak ušetřit?  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, rvs - 
23. července 2009
11:58

Nejvyšší soud potvrdil muži (20) z Náchodska tříletý trest vězení za loupež pouhých 75 korun! Mladíkovi přitížilo hlavně to, že loupež spáchal s nožem v ruce.

Čin se stal v březnu 2008 pozdě v noci v bytě v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Po předchozí hádce vzal mladík do ruky nůž, s nímž vyhrožoval muži, mladé ženě a několika dalším lidem zabitím a výbuchem plynu, pokud mu někdo z nich nedá svou peněženku. Ukořistil tak jednu peněženku, v níž bylo 75 korun.

Tříletý trest uložil mladíkovi Okresní soud v Náchodě a potvrdil Krajský soud v Hradci Králové. V dovolání muž tvrdil, že odvolací soud nevzal v potaz všechny významné okolnosti a uložil mu nepřiměřený trest. "Nebylo podle něj dostatečně přihlédnuto k tomu, že při objasňování trestné činnosti spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení a trestnou činnost dobrovolně doznal, čímž pomohl k jejímu objasnění," shrnul námitky řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig

Nejvyšší soud se ale podle Knötiga ztotožnil s názory nižších soudů, které své rozhodnutí opřely o důkazní řízení a vše řádně vyhodnotily. "Podle závěru Nejvyššího soudu nelze v tomto konkrétním případě trest vnímat jako trest extrémně přísný a zjevně nepřiměřený," uvedl Knötig.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání