Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bursík rezignoval na funkci předsedy SZ!

bursík
bursík  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: rvs, ČTK - 
8. června 2009
19:56

AKTUALIZOVÁNO: Martin Bursík rezignoval na funkci předsedy Strany zelených (SZ). Po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu byl vedením strany pověřen dosavadní místopředseda zelených Ondřej Liška.

Bursík s Liškou to po několikahodinovém zasedání předsednictva strany společně oznámili novinářům.

"Předsednictvo Strany zelených dnes vzalo na vědomí rezignaci Martina Bursíka na funkci předsedy Strany zelených," uvedl Liška, který Bursíkovi jménem předsednictva emotivně poděkoval za všechno, čeho strana pod jeho vedením dosáhla.

Bursík své rozhodnutí označil za poctivou reakci na výsledek strany, která v eurovolbách získala jen zhruba dvě procenta hlasů. "Předseda politické strany nese primární odpovědnost za její výsledky... Není to tak, že bych utíkal z politiky a před zodpovědností. Čas je bezpochyby zralý na to, abych ustoupil stranou a dal možnost tomu, aby stranu do parlamentních voleb vedl někdo jiný," prohlásil Bursík. Dodal, že by SZ rád i nadále podporoval a "zezadu" jí pomáhal svými zkušenostmi. O tom, že by v budoucnu znovu kandidoval na jejího předsedu, prý zatím neuvažuje.

Z Bursíkova i Liškova vyjádření vyplynulo, že to bude právě dosavadní místopředseda strany, kdo v říjnu zelené povede do předčasných sněmovních voleb. Podle Lišky a Bursíka totiž nelze očekávat, že by strana svolala ještě do října sjezd, který by vybral nové stranické vedení. Současnou situací by se v nejbližší době měla zabývat republiková rada, sdělil Liška.

Liška také řekl, že z existence dalších "zelených" politických stran - tedy Demokratické strany zelených a hnutí Zelení - obavy nemá, protože jejich existence primárně neohrožuje roli Strany zelených v politice. Bursík k tomu doplnil, že budoucí spolupráce SZ se "zelenými plagiáty" vůbec nepřipadá v úvahu.

Bývalá členka a poslankyně SZ Olga Zubová řekla, že Bursíkova rezignace byla logickým důsledkem volebního neúspěchu SZ. Bursík měl ale podle ní odejít již dávno. Zubová, která nyní působí v Demokratické straně zelených, uvedla, že ke sblížení různých zelených stran a hnutí "jednou dojde". "Nicméně si nemyslím, že to je jen otázka výměny předsedy, ale celého předsednictva," uvedla. Až sjezd SZ zvolí řádné nové vedení, bude podle ní jasněji. "Pak se teprve můžeme bavit o tom, jestli je možná spolupráce," doplnila.

lo2f ( 9. června 2009 01:02 )

Mě zkrat. Za týden toho bude litovat.

siroky11 ( 8. června 2009 22:19 )

na té fotografii, čumí a zřejmě nemůže pochopit, že kromě té upocené JauJau ho nikdo nemá rád, ale snad mu to už konečně dojde že toto nebyla Strana Zelených , ale Strana Vyžírků a Patolízalů.

gogo ( 8. června 2009 21:23 )

Diktátor Bursík a rezignovat ..... Tam bude ještě něco ....

siroky11 ( 8. června 2009 21:03 )

Co teď bude ta prominentka JauJau dělat?On jí jistě zase Diensbier někam protlačí. A Bursík? Myslím že hloupějšího předsedu SZ už nikde nemohla získat. Prostě Topolánkův "vlezdo***ka" a Topolánek dá nyní od něj ruce pryč, má sám co dělat se sebou .

praseblesk ( 8. června 2009 21:01 )

Ale hodně fest,ne jen nějakých pár na držku,ale fest rozmlátit poďobanej ksicht a ještě si párkrát skočit,aby konečně pochopil kilik chudých lidí připravil o peníze svými zákony a dementní ekologoickou politikou,grázl!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa