Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

25. 5. 1989: Licence prodáváme do světa

Cimrmanův vynález
Cimrmanův vynález  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
25. května 2009
05:00

Z rukou československých inženýrů vzešel neje-den patent a zlepšovák a licence na ně prodávali soudruzi za drahé devizy do celého světa. Jen za rok 1988 jich bylo 47.

Nejvýznamnější byly licence na množení hrachu Bohatýr, které koupily Dánsko a Francie, stroje na výrobu žárovek od nás získali Britové a řásnicí stroj pro výrobu uzenin zase západní Němci. „Z celkového počtu bylo 23 licencí prodáno do kapitalistických zemí, 22 do socialistických a dvě do rozvojových zemí. K předním zákazníkům patřily obě německé republiky, které koupily prakticky třetinu licencí,“ informovala ČTK.

Cimrmanův vynález Cimrmanův vynález | ČTK

K bezesporu největším českým vynálezcům patřil Jára Cimrman

Vynikající jméno nám udělala už v roce 1965 licence na výrobu kontaktních čoček. Jenže o pár let později, než aby nepřející komunisti umožnili jejich vynálezci Ottu Wichterlemu zasloužený světový obdiv i ohodnocení, vzdali se raději licence ve prospěch americké firmy. Češi ale vynalézají dál a dál. Mezi nejnovější vynálezy patří třeba samodofukovací pneumatiky, nebo barva, která místnost zbavuje zápachu z cigaret.

Zítra čtete: Únos letadal, omyl a bláznovství

gogo ( 30. května 2009 07:14 )

dnes prodáváme celé fabriky. Tedy ty, které ještě po rozkradení zbyly ....

Zobrazit celou diskusi