Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kristovo tělo přibalili k časopisu a skandál je na světě!

Goedele Liekens na obálce
Goedele Liekens na obálce  (Autor: gva.be)
Autor: ČTK, jos - 
14. května 2009
18:41

Belgický časopis o životním stylu Goedele do každého výtisku posledního čísla, které se celé věnuje tématu "nebe a peklo", vložil napodobeniny hostií, v nichž je podle katolíků přítomno tělo Ježíše Krista.

Tři napodobeniny hostií byly zabaleny do obalu s fotografií šéfky časopisu Goedele Liekens oblečenou v rouchu řádové sestry a s nápisem "Vezměte a jezte, toto je moje tělo."

"Jde o zneužití slov Ježíše Krista, to je nepřijatelné," řekl Hans Geybels, mluvčí belgického primase, kardinála Godfrieda Danneelse.

Goedele Liekens na obálce Goedele Liekens na obálce | gva.be

"Určitě rozumíte, že to, co jste udělali, je pro křesťany obzvláště bolestivé," píší zástupci církve redakci. Časopis se ale podle nejmenovaného spolupracovníka Goedele Liekens za svůj vtip omlouvat nehodlá. "Naši čtenáři, mezi nimiž jsou také katolíci, vědí, co od Goedele mohou čekat," řekl a dodal, že redakce od čtenářů, jež se ke katolicismu hlásí, žádné pobouřené reakce nedostala.

kisi ( 15. května 2009 09:35 )

Jestli chceš řešit církevní restituce, či církev obecně, já ne. Nevím, jestli s to pochopil, ale v této diskusi se řeší něco trochu jiného.Zmíněný plátek si mastí kapsu na urážení citů věřících lidí (to nemá s církví jako organizací nic společného), a to jedině řeším. Kdyby si plátek dělal takovou brutální srandu z islámu (pamatuješ karikatury Mohameda, ty bly jen mírňounký humor), tak by se paní šéfredaktorka třásla o svůj život. Prootže ale si "hrdinněů utahuje pouze z křesťanstív, které má tradici "nastav druhou tvář", může klidně spát.

simeon ( 15. května 2009 09:04 )

Hlavně že tihle hrdinové se schovávají za svojí víru, nadpřirozeno a místo toho aby přiznaly svoje chyby tak za všechno může Bůh - vlastně ne, jen za to dobré a za "zázraky"... to špatně si dělají lidé sami . V poslední době mě nejvíc dojímá snaha přimět stát vrátit jim majetky - jaký? Církev někdy pracovala? Všechno má být lidí kteří na to dávali své desátky a odpustky a které staletí ždímala. Chtějí repatriace od státu který v minulosti zestátnil kostely, ale že by církev odškodnila ty takzvané kacíře, nahradila škody ze svaté války, pálení knih a vraždění lidí, křížové výpravy.... za to už odpovědnost nenese, že? Jak tedy může chtít zodpovědnost po komkoliv jiném? Prostě víra je prospěšná a důležitá, má být v hlavách jednotlivců, ne organizovaný majetkářský spolek. Uctívat Boha lze kdekoliv - doma, na louce, v lese... v obyčejné sokolovně, je dokonce proti původní myšlence hromadit majetky a stavět a vlastnit pompézní paláce. Jenže tady už nejde o víru, ale o ďábelský majetek církve kterou stejně dotujeme ze svých daní ať jsme nebo nejsme věřící a o ten majetek, na který stejně v rámci kulturního dědictví bude zase platit stát aby nechátral. Zase je to jen ždímání lidí (dnes daňových poplatníků) nenažranou církví a je to smutné

kisi ( 15. května 2009 08:20 )

Zajímalo by mě, jestli by redakce toho plátku byla tak statečná, a dělala si srandu z islámu. Z křesťanství a citů věřících se snadno utahuje, když nikomu nehrozí žádná odveta, hrdinové.

Zobrazit celou diskusi