Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro léky s občankou: Jak to bude v praxi?

Fotografie
30. dubna 2009 | 07:02

Poslanci schválili novelu zákona o návykových látkách. Jde o to, že léky proti nachlazení obsahující pseudoefedrin si lidé sice budou i nadále moci koupit bez receptu, ale musí mít s sebou občanský nebo jiný průkaz. Je tu ale problém!

Lékárník pak v počítačové databázi zjistí, zda už pacient nevyčerpal svůj limit léků a může mu je prodat. Jenže do tzv. centrálního úložiště léků je nyní přihlášeno jen 700 lékáren z celkového počtu 2600. Bude tedy systém, který má začít 1. května, vůbec fungovat?

Malé lékárny se bouří. Na jedné straně na ně tlačí Státní ústav pro kontrolu léčiv a vyzývá je k připojení do centrálního úložiště, tedy databáze. Naopak Česká lékárnická komora slovy svého prezidenta Stanislava Havlíčka říká, že to není žádná zákonem stanovená povinnost. Záleží na každé lékárně, zda se rozhodne zapojit se do systému, nebo ne.

Legitimujte se!
Podle novely zákona se budou muset pacienti v lékárnách při koupi např. nurofenu nebo modafenu prokázat občankou či pasem. Důvodem tohoto nařízení je zabránit zneužívání těchto preparátů k výrobě pervitinu. „Lékárníkům to rozhodně přinese spoustu práce navíc,“ tvrdí generální ředitel sítě lékáren Dr. Max Pavel Vajskebr. „Budou muset každého zákazníka zaevidovat a zkontrolovat, zda už svůj limit léků nepřečerpal. A fronty pacientů budou narůstat. “

Léky, pro které musíte s občankou nebo pasem
Modafen (115 Kč)
Paralen Plus (94 Kč)
Panadol Plus Grip (189 Kč)
Nurofen Stopgrip (105 Kč)
Aspirin Complex (150 Kč)

SÚKL požaduje osobní data! Je to v pořádku?

Odborníci spolu s Českou lékárnickou komorou se shodují, že lékárny nejsou povinné se zaregistrovat do systému centrálního úložiště receptů, protože to žádný zákon neukládá. Opak tvrdí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL): „Od 1. 5. 2009 je pro všechny lékárny povinné se do systému zapojit,“ říká Jitka Židlická. „Pokud to lékárny neudělají, nesmějí léky s pseudoefedrinem volně prodávat, vydat ho mohou pouze na lékařský předpis. Na otázku Blesku, zda budou majitelé nezaregistrovaných lékáren nějak sankcionováni, řekla: „To se bude posuzovat případ od případu.“

Podle prezidenta České lékárnické komory Havlíčka už některé lékárny vyvěsily tabule s touto informací: Vážení zákazníci, omlouváme se, ale některé přípravky na nachlazení vám nemůžeme nyní prodat. Vážíme si vašich osobních dat natolik, že je nebudeme poskytovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Poradíme vám, jaké jiné léky si můžete koupit.

„Je na nás vyvíjen tlak ze dvou stran,“ říká majitel lékárny Tilia Josef Švarc z Kamenice nad Lipou. „SÚKL chce po nás registrace do systému a naše komora zase tvrdí, že se přihlašovat nemusíme. Je to dost zmatek a nevím, jak to bude s prodejem těchto léků od 1. května vypadat. Stále čekáme na další informace.“

Jak postupovat při nákupu léku s pseudoefedrinem
(v zaregistrované lékárně)

1. Vezměte si s sebou občanku, pas nebo průkaz pojištěnce.
2. Vaše data budou zanesena do systému, který zkontroluje, zda máte nárok na koupi léku.
3. Pokud ano, lék vám bude prodán.
4. Pokud kupujete lék pro ležící babičku nebo nemocné dítě a svůj limit jste přečerpal, vezměte si sebou průkaz pojištěnce (u dítěte) a občanský průkaz babičky.
5. Nechcete-li svoje osobní data lékárně poskytovat, obraťte se na nezaregistrovanou lékárnu.

Jak postupovat při získání léku s pseudoefedrinem
(v nezaregistrované lékárně)

1. Navštivte svého praktického lékaře a požádejte ho o recept na léky s pseudoefedrinem.
2. Vyzvedněte si lék v lékárně a počítejte s tím, že ho i uhradíte.
3. Pokud recept mít nebudete, záleží na konkrétní lékárně, zda vám lék prodá nebo ne.

Autor: Iva Dvořáková, brum