Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léky bez předpisu? Od 1.1.09 některé ano!

Lékárna
Lékárna  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: jos - 
4. září 2008
11:52

Odborníci chystají velké změny. Od nového roku budou některé léky bez předpisu. Blesk zjišťoval, které a za jakých podmínek.

V současné době probíhá odborná diskuse mezi lékaři a lékarníky, která určí, které léky dostane pacient v roce 2009 i bez předpisu.

Pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Blesku sdělili, že žádný oficiální seznam léků dosud neexistuje, ale intenzivně se na něm pracuje.

SÚKL se připravuje na vytvoření nové kategorie výdeje léčivých přípravků - tzv. "bez lékařského předpisu s omezením".

Tyto léky budou od 1. 1. 2009 k dostání po předložení občanky (lékárník je tedy vydá pouze osobě starčí patnácti let). Aby nedocházelo k zneužívání těchto léků, bude muset pacient prokázat, že mu je někdy v minulosti předepsal lékař. To znamená, že lékárník bude moci pacienta na toto téma vyzpovídat.

Léky vydané bez předpisu bude pacient hradit v plné výši. Pokud tedy nemocnému hradí lék pojišťovna, je rozumější si zajít k lékaři pro recept.

Kdo tedy nechce za léky platit a nechce být zpovídán lékarníkem a prokazovat, že léky již dříve užíval, raději si určitě zajistí u svého lékaře recept.

Změny v zákoně tedy od 1. 1. 2009 ulehčí život hlavně těm lidem, kteří lék budou nutně potřebovat a nebudou mít čas zajišťovat si recept. Takový antikoncepční Postinor (o kterém se podle informací Blesku také uvažuje), někdy člověk potřebuje skutečně velmi rychle.

Blesk sestavil seznam léků, které možná dostanete od 1. 1. 2009 bez předpisu. Ovšem tento seznam není oficiální ani definitivní:

Femodem, Postinor, Jadine - antikoncepce

Dopegypt, Cardura, Tenaxum, Zoxon - léky na vysoký tlak

Imigran, Zomigléky - léky na migrénu

Berodual, Seretudem, Ventolin, Symbicort - léky na astma

Sortis, Lipanthyl, Lipanthyl, Zocor, Questran - léky na cholesterol

Secatoxin forte - lék na prokrvení mozku


(Víte, kolik platí za léky poslanci? Čtěte zde!)

(Co si myslí Zdeněk Škromach z ČSSD o poplatcích u lékařů? Čtěte zde!)