Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

16 mrtvých dětí: Myslely, že je to míč. Byla to bomba!

Archiv
Archiv  (Autor: Archiv; ilustrační foto)
Autor: ČTK, oj - 
26. dubna 2009
10:52

Čtyři děti a jejich rodiče přišli dnes o život při explozi ručního granátu v neklidném regionu na severozápadě Pákistánu. Neštěstí se stalo jen necelý den poté, co rovněž na severozápadě země zabil 12 dětí výbuch bomby, kterou děti omylem považovaly za míč.

Granát explodoval v automobilu, jímž cestovala dvojice rodičů a jejich osm dětí na kmenovém území Muhmánd a Severní Vazíristán.

"Rodiče se čtyřmi ze svých dětí zahynuli okamžitě... čtyři další děti byly zraněny a převezeny do nemocnice," informovaly podle agentury Reuters nemocniční zdroje v Miranshahu, hlavním městě Severního Vazíristánu.
Podle tamních úřadů není jasné, zda rodiče vezli granát s sebou, nebo zda ho do vozu někdo nastražil.

Severní Vazíristán je jedním z hlavních útočišť teroristů z Al-Káidy a talibanců v oblastech u hranic s Afghánistánem.

V sobotu zahynulo v obci Dir v hornaté oblasti severovýchodně od Miranshahu 12 dětí hrajících si s fotbalovým míčem, který explodoval. Policie nyní vyšetřuje, zda byla výbušnina nastražena úmyslně, nebo zda šlo o starou nevybuchlou munici. Děti, pět z nich byly dívky, míč našly při návratu ze školy. Sedm obětí pocházelo z těže rodiny.

Dir patří do části Severozápadní pohraniční provincie, kde pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí tento měsíc schválil platnost islámského práva šaría. Tento krok měl zajistit mír s ozbrojenci hnutí Taliban. Islámští radikálové z Talibanu však vzápětí v oblasti rozšířili své aktivity, což vyvolalo obavy u západních spojenců Pákistánu, aby se tato země, disponující jadernými zbraněmi, nepropadla do anarchie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi