Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učte děti bojová umění, ať se ubrání teroru, nabádá francouzský politik

Autor: mb - 
23. srpna 2016
20:43

Ve francouzských školách by se měla povinně vyučovat bojová umění jako obrana proti terorismu a „kultuře strachu“. Neobvyklý nápad prosazuje francouzský politik Jean Lassalle (61), který zároveň neskrývá své prezidentské ambice. Návrh přichází v době, kdy Francie zažila dva brutální teroristické útoky – islamista náklaďákem zmasakroval přes 80 lidí a o pár dní později teroristé podřízli stařičkého kněze.

„Všude panuje strach. Někteří lidé u sebe začali nosit nůž. Ale když budeme učit na školách bojová umění, lidé se naučí sebeovládání a jak se chladnokrevně bránit,“ domnívá se francouzský poslanec Jean Lassalle ze strany MoDem (Demokratické hnutí).

Připomeňme, že 14. července v Nice radikální islamista najel náklaďákem do davu lidí a povraždil 86 lidí, přes 300 jich pak bylo zraněno. O 12 dní později pak do malého kostelíka ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray vtrhli dva teroristé a přímo během mše podřízli stařičkého kněze Jacquesa Hamela (†85). Oba dva džihádisty policie následně zabila.

Ačkoliv návrh francouzského politika Jeana Lassalla může působit poněkud neobvykle, poslanec na sebe v minulosti upozornil mnohem výstřednějšími kousky.

Tak např. v roce 2006 držel 39 dní hladovku na protest proti zrušení pracovních míst japonskou firmou. Společnost nakonec ustoupila a slíbila, že zachová investice do regionu. V roce 2013 osm měsíců chodil po Francii a mluvil s „obyčejnými lidmi“. Své dojmy pak shrnul do věty: „Kamkoliv jsem šel, viděl jsem krizi v úrovni života, ztrátu identity a pospolitosti. Situace je stejně špatná ve městě i na venkově. Panuje skepse ohledně globalizace, nedůvěra k politikům a mezi lidmi převládá latentní rasismus.“

Lassalle neskrývá to, že by chtěl kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. Zatím získal podporu zhruba tří set starostů z nutných pěti set. „Jsem rád, že s vámi mluvím. Žádné celostátní médium se mi v poslední době neozvalo,“ postěžoval si pak Jean Lassalle deníku Le Figaro a připustil tak svou roli outsidera. Nápad s výukou bojových umění na školách je tak možná jen způsob, jak přilákat pozornost médií k jeho kandidatuře.

jarypadlo ( 24. srpna 2016 07:36 )

Musulman zákeřně útočí tam,kam ho pitomolitici pustili a nechali ho usadit a ještě ho živí.

hejhej ( 23. srpna 2016 22:00 )

Muslimové mají jako zaměstnání vraždění lidí. Jsou primitivní, neváží si života svého ani druhých, jsou bez citu. Proti nim slušní lidé, i když budou ovládat bojová umění nemají šanci.

Zobrazit celou diskusi