Jak správně a bezpečně houbařit? Máme pro vás houbařské desatero + dva tipy navíc!
-
houby
No sláva, tak už zase rostou! A jako každý rok se dozvídáme, že se zase někdo otrávil houbami. Stále se jedná o ty samé a notoricky známé zabijáky. Než se vydáte s košíkem do lesa, přečtěte si pozorně následujících deset rad. Mohlo by se totiž stát, že by se vaše doposud příjemné houbařské zážitky mohly změnit v příslovečnou noční můru.
- 1.
Jak sbírat?
Sbírejte do košíku jen ty houby, u kterých jste si jistí, že je znáte. Posuzujte je podle více znaků, ať se vyhnete záměně. Zabarvení kloboučku může být různé i u stejného druhu hub.
- 2.
Neochutnávejte!
Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, zda je houba jedlá. Někdy může stačit jen olíznutí ruky, ve které jste houbu drželi, a může vám být špatně.
- 3.
Neodřezávejte!
Houby neodřezávejte. Někdo houbu oddělí u země nožem, jiný ji vydloubne. Nejlepší je plodnici opatrně vykroutit rukou. Jedině tak lze celou houbu přesně a bezpečně určit! Nožíkem ji pak na místě očistěte.
- 4.
Nevěřte pověrám
Nedejte na pověry. Například na tu, že jedovatou houbu rozeznáte na první pohled, protože má prsten na nožce, zapáchá a celkově vypadá odpudivě. Opak je mnohdy pravdou. Mnoho hub tomuto popisu neodpovídá. Vypadají krásně, a přesto jsou jedovaté.
- 5.
Kdy houby konzumovat?
Nejezte houby před spaním. Houby jsou poměrně těžko stravitelné. Jestli jste si někdy dali na noc smaženici, určitě víte, o čem je řeč.
- 6.
Čerstvost především
Sbírejte jen mladé a zdravé houby. Přestárlé, nadměrně vlhké, nebo dokonce plesnivé plodnice se mohou snadno stát nejedlými. Takové si do košíku rozhodně nepřidávejte.
- 7.
Tepelná úprava
Houby neohřívejte. Opětovné ohřívání hub se nedoporučuje. Houby se tak můžou zkazit a následky konzumace jsou mnohdy podobné otravám ze zkaženého masa. Příčinou jsou toxiny vznikající rozkladem bílkovin.
- 8.
Skladování
Sbírejte jen do košíku. Když houby nesprávně skladujete, můžou vám i jedlé způsobit zdravotní problémy. Stačí, když je uložíte do igelitové tašky nebo v teple do kufru auta. Pak můžete očekávat zvracení, bolesti břicha a silné průjmy.
- 9.
Kdy vyrazit do lesa?
Nejlepší sběr je po ránu. Je nižší teplota, a tak plodnice ještě nejsou zapařené. Dobré je mít košík s víkem nebo ten klasický zakrývejte šátkem. Nenapadá vám do něj jehličí, a houby tak zůstanou čisté.
- 10.
Trvanlivost
Skladujte v chladu. Všichni chceme mít doma čerstvé houby co nejdéle. Podaří se vám to, když je nebudete prát. Velké kousky podélně rozkrojte, zkontrolujte, jestli nejsou napadené, a uložte je volně rozložené na chladném místě. Menší a nepoškozené plodnice jen očistěte. Vydrží vám až týden.
- 11.
Správná výbava houbaře:
- košík – aby se houby nezapařily a vy se pak jimi neotrávili,
- nůž – na odřezání hub,
- mobil – kdybyste se ztratili,
- kompas – když ztratíte směr,
- pevné boty – abyste si nezvrtli kotník,
- pláštěnka – kdyby začalo pršet.
- A hlavně! Do neznámého lesa choďte alespoň ve dvou…
- 12.
Kdy nejvíce rostou?
Hlavní houbařská sezona probíhá většinou od poloviny května do poloviny července a od srpna zhruba do poloviny října. Vrcholem je měsíc září, záleží však na přízni počasí (na optimální vlhkosti a teplotě). Prudké výkyvy počasí růst hub nepříznivě ovlivňují. Ideální je stav, kdy se noční a denní teploty výrazně nemění.